Rahva toetusse tuleb suhtuda austusega

Vahur Kersna.  Foto: Raul Mee
Vahur Kersna • 24. august 2016 kell 9:49

Minu hinnangul on Marina Kaljurand kõigist seni avalikustatutest konkurentsitult tugevaim kandidaat presidendiks, kirjutab telesaatejuht Vahur Kersna.

Kõigepealt – ja ehk isegi kõige vägevamalt kõneleb tema kasuks seninägematult jõuline rahva toetus – sellesse fakti tuleb suhtuda austuse, tõsiduse ja lugupidamisega. Masside kollektiivne alateadvus ilmselgelt tajub ning väljendab teadmist, et Eesti vajab uueks ametiajaks ühiskonda reaalselt ühendavat presidenti. Presidenti, kes on orienteeritud lahendustele, oskab tänu pikaaegsele ja erakordselt edukale diplomaadikarjäärile leida kompromisse ja ühisosa, suudab tulemuslikult suhelda eri arvamusel olevate gruppidega.

Me väärime presidenti, kes kõnetab arvukat muukeelset elanikkonda ning märkab ja on eestkõneleja neilegi, kes oma õiguste eest kõvahäälselt lärmates ei võitle. Peensusteni kursisolek nii välis- kui ka julgeolekupoliitika detailidega on aga presidendi ametis rohkem kui kuldaväärt boonus. Teisejärgulised ei ole ka presidendi kui sümboli isikuomadused. Marina selge silmavaade, arusaadavalt ja selgelt väljendatud mõtted, siiras ning avatud olek süstivad inimestesse lootust, kindlust ja eneseusku. Ta oleks masse ühendav eeskuju, keda usaldada, kellest pidada lugu, kelle üle tunda uhkust, ning keda tõenäoliselt isegi armastada.

Äripäev küsis ligi kahesaja ühiskonnategelase ja saja ettevõtte juhi eelistust presidendivalimistel. Reedeses Äripäevas teeme arvamus- ja äriliidrite eelistustest kokkuvõtte. Pikemaid arvamusavaldusi avaldame arvamusrubriigis juba alates tänasest. Reedes Äripäevas avaldame juhtkirja vormis ka Äripäeva presidendieelistuse (toim).

Hetkel kuum