Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ühisrahastusse rohkem teavet

  Andre NõmmFoto: Livia Vosman

  Ühisrahastus ei tegutse isolatsioonis üldisest majanduskeskkonnast, vaid on avatud samadele riskidele nagu muu reguleeritud turg. Need riskid on mitmekesised ning suurenevad koos valdkonna kasvuga, leiab finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm.

  Et kaitsta ühisrahastamise osapooli, eelkõige investoreid, ja luua kogu valdkonnas ka ettevõtjale suurem õiguskindlus ja täpsem käsitlus, on vaja ühisrahastusettevõtete tegevust seadusega mõnevõrra reguleerida. Saatsime sellesisulise ettepaneku ka rahandusministeeriumile. 
  Jah, ühisrahastusettevõtetele laienevad juba praegu eri seaduste sätted, mis üldiselt reguleerivad võla- või ärisuhteid või ka tarbijakaitset. Ühisrahastusmudelid, mis vahendavad tarbijale laene, peavad juba praegu taotlema finantsinspektsioonilt tegevusloa. Ühisrahastusettevõtted peavad ka ise oma tegevust hindama ning tegevuse langemisel seaduse nõuete alla ka neid nõudeid järgima, olgu selleks mõni tegevusloanõue, prospekti koostamise ja registreerimise nõue või muu taoline.
  Rohkem teavet ja läbipaistvust
  Rahandusministeeriumile saadetud ettepanekute rakendumisel muutuks olukord ühisrahastuses läbipaistvamaks ning selgemaks. Ettepanekute kohaselt peavad ühisrahastusettevõtted hakkama võimalikele investoritele esitama või vahendama senisest enam teavet. Näiteks kirjeldama põhjalikumalt investeerimisega seotud riske – sealhulgas seda, et investeeringutele ei laiene riikliku tagatisfondi tagatised, avaldama vahendatud projektide kohta asjakohased riskid, reklaamima võimalikku saadavat kasu koos kaasneva riskiga, selgitama investorile tema õigusi ja kohustusi, avalikustama klientidelt võetavad tasud ja isikuandmete töötlemise põhimõtted ning avaldama tegevuskava juhuks, kui ettevõtte äritegevus peaks lõppema.
  Osa ühisrahastusettevõtteid täidab ja jälgib mitut finantsinspektsiooni ette­panekut juba omaalgatuslikult, sest need kaitsevad investorit ja loovad usaldust ette­võtte vastu. Kindlasti vajavad mitu ette­panekut põhjalikumat avalikku arutelu. Finantsinspektsiooni algatus on lähtepunkt eesootavale arutelule, mille tulemusel saab loodetavasti ka ühisrahastamise valdkond suurema õiguskindluse ehk kindla ja läbipaistva koha finantssektori regulatiivses keskkonnas. Selles arutelus peaksime välja selgitama ka selle, kas Eestile oleks mõistlik Euroopa Liidu ühisturu avamine ühisrahastuse valdkonnas. Vaadates meie ettevõtjate aktiivsust, võiks lähte­kohana arvestada, et siin on meil ühisturust rohkem võita kui kaotada.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ehitajad ootavad tööd, riik … loodetavasti mitte Godot'd
Ajal, mil kinnisvaraarendajad tõmbavad uutele projektidele pidurit, läheb tarvis riigi ja omavalitsuste julgust ehitussektorile tööd pakkuda. Ilmselt on kõrged hinnad tulnud selleks, et jääda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ajal, mil kinnisvaraarendajad tõmbavad uutele projektidele pidurit, läheb tarvis riigi ja omavalitsuste julgust ehitussektorile tööd pakkuda. Ilmselt on kõrged hinnad tulnud selleks, et jääda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Peep Peterson: Arto Aasal on ühes asjas õigus
Julgeoleku kõrval on inimesed mures majandusliku hakkamasaamise pärast ja murel on paha komme ennast majanduses taastoota. Miinimumpalga kiirem tõus on Eesti eduloo jätkusuutlikkuse küsimus, leiab tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastuartiklis tööndjate juhile.
Julgeoleku kõrval on inimesed mures majandusliku hakkamasaamise pärast ja murel on paha komme ennast majanduses taastoota. Miinimumpalga kiirem tõus on Eesti eduloo jätkusuutlikkuse küsimus, leiab tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastuartiklis tööndjate juhile.
OPEC+ kärpeplaan peatas korraks nafta hinna languse
Täna hommikul langusse läinud toornafta hind kogus end kui OPEC+ liikmete seast tulid signaalid poolehoiust järjekordsele tootmismahu kärpimisele.
Täna hommikul langusse läinud toornafta hind kogus end kui OPEC+ liikmete seast tulid signaalid poolehoiust järjekordsele tootmismahu kärpimisele.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Telia saab Eestis uue juhi
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Puiduhõnguline kinnisvaraoaas Telliskivis
Kui RE Kinnisvara endale uusi ruume otsima asus, leiti sobivad Telliskivi Kvartalist. Ees ootas lihtne tühi karp ja neli seina, kuid visioon sellest, milline tulevane büroo välja nägema hakkab, oli peas selgelt paigas, kirjutab novembrikuu Sisustaja.
Kui RE Kinnisvara endale uusi ruume otsima asus, leiti sobivad Telliskivi Kvartalist. Ees ootas lihtne tühi karp ja neli seina, kuid visioon sellest, milline tulevane büroo välja nägema hakkab, oli peas selgelt paigas, kirjutab novembrikuu Sisustaja.

Olulisemad lood

Villig: Bolt saab kahe aasta pärast börsiküpseks
Bolti üks asutaja Markus Villig ütles väljaandele Dagens Industri, et Bolt pole enam sõltuv välistest kapitalisüstidest kuni potentsiaalse IPOni ehk aktsiate avaliku esmapakkumiseni.
Bolti üks asutaja Markus Villig ütles väljaandele Dagens Industri, et Bolt pole enam sõltuv välistest kapitalisüstidest kuni potentsiaalse IPOni ehk aktsiate avaliku esmapakkumiseni.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.