Eliisa Matsalu • 12. jaanuar 2017 kell 3:00

Tühi sõit - bussifirma võit

Eliisa Matsalu  Foto: Andras Kralla

Tasuta bussiliiklusel metsateedel on mõte vaid siis, kui bussidesse ka sõitjaid jagub. Lihtsalt tühje kilomeetreid kinni maksta ei tohiks, kirjutab ajakirjanik Eliisa Matsalu.

Keskerakonna soov maakonnasisesed bussiliinid tasuta muuta on pikka aega paljudele utoopiline mõte tundunud. Enamasti sellepärast, et tasuta asju pole olemas, on tasutud asjad. Uus majandus- ja taristuminister Kadri Simson on aga võtnud kindla eesmärgi lubadus täide viia.

Mõte on igati ilus ja teostus vajalik – maapiirkondades on paljudel keeruline ja kulukas omal jõul liikuma saada. Paljud, kes maal elavad, ei käi tööl seetõttu, et neil pole mõtet suurt osa oma väikesest palgast transpordi peale kulutada. Pealegi kavatseb valitsus busse maapiirkondades tihedamini sõitma panna, mis teeb kindlasti iga sihtgrupis olija meele rõõmsaks.

Tühisõitude eest ei maksa

Kuid ühtlasi peitub siin ka suur oht, et riik hakkab miljoneid eurosid maksma täiesti tühja – või õigemini hankeid võitnud bussifirmade taskutesse.

Kasvasin üles Järva maakonnas maal, kus polnud täiesti tühjalt sõitvad bussiliinid sugugi harv nähtus. Vastupidi, laialdaselt oli levinud teadmine, et mõni bussifirma logistab tühjana mööda metsateid vaid selleks, et saada täis teatud kilometraaž ning seejärel omavalitsustelt selle eest raha saada.

Mis on hanke võitnud bussifirmal viga tühjalt sõita, kui kindel sissetulek omavalitsustelt alati laekub. Simson küll kinnitas, et tühjad bussid siiski sõitma ei hakka. Kuid kus see mõttekuse piir läheb? Kas üks inimene bussi peale on piisav?

Praegu on küsimusi rohkem kui vastuseid. Selleks, et tasuta ühistransport maal õigesti ja õiglaselt sõitma hakkaks, on vaja täpsemat ülevaadet, kes, kuhu sõitmas oleks, et selle eest maksta. Loodan, et valitsus saab sellega hakkama, vastasel juhul on lihtsalt rahast ja rahvast kahju.

Hetkel kuum