• Jaga lugu:

  Balti pankade (usaldus)krediit nullis

  Jürgen KlemmFoto: Andres Haabu

  Kui Bloomberg esmaspäeval, 19. veebruari õhtupoolikul uudise pealkirjas küsis, miks Põhja-Korea sidemed külmutasid ühe Baltikumi panga tegevuse, siis oli kahju meie pangandussektorile juba tehtud, kirjutab ajakirjanik Jürgen Klemm.

  Uudis levis üle majandusmeedia ning Bloombergi uudisele viitas teiste seas ka Washington Post. Tõsi, järgmisel tööpäeval täpsustas väljaanne pealkirja, kui Baltikumi asemel viidati Lätile.
  Selles olukorras on strateegilise kommunikatsiooni perspektiivist ainult üks õige lahendus: panna mängu kõik välispressi kontaktid, et väljaanded ükshaaval pealkirja muudaks. Kas ajakirjanikud-toimetajad jõudsid selle täpsustuseni seekord ise või väljastpoolt tulnud mõju tulemusena, seda ma ei tea ega oska ka kusagilt küsida. Kuid õppetund on väärtuslik.
  Vahetustudengina Saksamaal oli mul suur rõõm inimestele selgitada, mis ja kus on Eesti. Esimese kolme nädala järel väsisin. Hiljem oli kõige täpsem pakkumine, et “Eesti oli vist ju Riia pealinn”. Ega eriti ikkagi ei teata küll, milline meist on Läti, Leedu või Eesti. Rääkimata siis pealinnadest.
  Ei saa me läbi Lätita. Tahame või ei taha, korruptsioon lõunanaabrite riigivalitsemise juures või skandaalid sealses panganduses riivavad paratamatult ka meid. Kui ühe Balti panga tegevus külmutatakse sidemete tõttu Põhja-Koreaga, siis tabavad külmavärinad kõiki siinseid panku.
  Kas meil on võimalik või mõistlik brändida Eestit või mis tahes siinset sektorit või valdkonda iseseisvana, kui kõik teised näevad meid siiski osana Baltikumist? No ei ole. Pole parata.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toiduliidu juht: ma ei saa aru, kas meil on sügisel gaasi või ei ole
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA aktsiaturud alustasid nädalat reipa tõusuga
USA suuremad aktsiaindeksid kerkisid nädala esimesel börsipäeval reipalt: S&P 500 tõusis 1,86%, Dow Jones 1,98% ja Nasdaqi liitindeks 1,59%.
USA suuremad aktsiaindeksid kerkisid nädala esimesel börsipäeval reipalt: S&P 500 tõusis 1,86%, Dow Jones 1,98% ja Nasdaqi liitindeks 1,59%.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.