• Jaga lugu:

  Miks Äripäev juhtkirjas oma valimiseelistuse ütleb?

  Erinevalt kõigist teistest Eesti ajakirjandusväljaannetest annab Äripäev juhtkirjas valimissoovituse. Oleme teinud seda juba kaks aastakümmet. Miks?

  Meelis Mandel.Foto: Raul Mee
  Meie meelest peab ajakirjandusväljaandel oma arvamus olema, mida ta siis juhtkirjas välja ütleb. Valimissoovitusega põhjendame oma maailmavaadet, aidates niimoodi ka lugejal otsust teha. Jah, oleme juhtkirjaliselt eelistanud ka sotsiaaldemokraate, kuid seda kohalike valimiste eel. Riigikogu valimistel oleme eelistuse andnud alati erakonnale, kelle maailmavaade ettevõtlusele, riigi rollile ja isikuvabadustele on sarnane meie omaga.
  Öelda enne valimisi välja, kelle poolt soovitame hääletada, läheb hästi kooskõlla meie lipukirjaga „ausalt ja kartmatult.“ Me ei varja oma eelistust ja me ei karda, kui selle väljaütlemine kellegi, sh ka meie tellija arvamusega vastuollu läheb. Nagu öeldakse, pole olemas õiget ega vale arvamust – on vaid arvamus, millega nõustatakse, ja arvamus, millega ei nõustuta.
  Seega teine eesmärk valimissoovituse andmisega on tekitada debatti: toimetus eeldab, et lugeja mõtleb kaasa ning kõrvutab oma argumente Äripäeva omadega. Mida rohkem seisukohti ja argumente valija läbi kaalub, seda adekvaatsema otsuse ta teeb. Äripäev ei eelda, et lugejad ummisjalu meie valimissoovitust järgivad, kuid selle andmisega tahame tal aidata otsust langetada.
  Üks asi veel. Valimissoovituse andmine ei tähenda, et toimetus asuks selle erakonna positsioonidele või et selle erakonna esindajad pälviksid mingisuguse immuniteedi. Selle erakonna esindajad ei käi toimetajatega lõunal ega anna soovitusi, missugused lood peaksid Äripäevas ilmuma. Valimissoovituse pälvinud erakond ei leia armu, kui saab hakkama millegi taunitava, ebaausa, korruptiivsega.
  Maailma vaba ajakirjanduse lipulaev New York Times avaldab presidendivalimiste soovitusi juba aastast 1860, Abraham Lincolni ajast. Äripäeva esimene valimissoovitus ilmus aastal 1999.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kaks kriisikärbest, mis vajavad mitut tabavat hoopi
Järsult suurenenud arvetega toimetulek ja energiapoliitika on probleemid, mis vajavad mõlemad kiireid otsuseid, kuid erinevat lähenemist – neid ei saa ühe ja sama võttega lahendada, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Järsult suurenenud arvetega toimetulek ja energiapoliitika on probleemid, mis vajavad mõlemad kiireid otsuseid, kuid erinevat lähenemist – neid ei saa ühe ja sama võttega lahendada, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
S&P 500 ja Nasdaq suutsid nädala rohelises lõpetada
Volatiilne nädal lõppes pankade kahetiste tulemustega ja jaemüügi oodatust suurema langusega, vahendab Yahoo Finance.
Volatiilne nädal lõppes pankade kahetiste tulemustega ja jaemüügi oodatust suurema langusega, vahendab Yahoo Finance.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Konkurent Nuutmann kahtlustab Ekspress Gruppi alatus mängus
Ekspress Gruppi kuuluv piletimüügiäri läks uurimise alla, sest konkurent Piletilevi kahtlustab neid alatute võtete kasutamises. Veel mõni aeg tagasi oli aga Piletilevi see, kes konkurentsiametilt trahvi sai.
Ekspress Gruppi kuuluv piletimüügiäri läks uurimise alla, sest konkurent Piletilevi kahtlustab neid alatute võtete kasutamises. Veel mõni aeg tagasi oli aga Piletilevi see, kes konkurentsiametilt trahvi sai.