Neeme Korv • 2. märts 2019 kell 8:00

Hoiak, mis tõi erakordse häbi

Eesti profisuusatamisega seotud sportlased, treenerid ning spordiametnikud on lasknud riigile ja ühiskonnale osaks saada erakordsel häbil. Seejuures on valemängu eest vastutajate ring tunduvalt laiem kui vaid asjaosalised, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.

Ãripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.   Foto: Liis Treimann

Seefeldis suusatamise maailmameistrivõistlustel lahvatanud skandaal võinuks jääda olemata, kui varasemate dopingulugude puhul oleks avalik reaktsioon olnud üheselt hukkamõistev. Seda, mis ei paistnud aus, oleks tulnud ka vastavalt käsitleda.

Paraku andsid teemaga seotud ringkonnad signaale, mis mõjutasid teemale lähenema vaid välisest küljest. Kujundati hoiak süütuse presumptsioonist, mis õigusliku printsiibina on muidugi pädev, kuid lasi kõlada õigustustel, nagu „jätke meie omad rahule“, „meie ikkagi usume“, „see on norralaste vandenõu“ jne. Ja muidugi löödi risti sõnumitooja ehk ajakirjandus. Kokkuvõttes peteti ära nii avalikkus kui ka sponsorid ja tehti Eesti (suusa)spordile karuteene. Ka spordiajakirjanike seas leidus viimastel aastatel neid, kes ruttasid koondise endist peatreenerit Mati Alaveri rehabiliteerima. Selle asemel et teemat süvitsi uurida. Kuid eks olid nemadki sellesama kujundatud hoiaku ohvrid.

Pikki aastaid profisuusatamist toetanud ja alale stabiilset arengut soovinud aktsiaseltside Merko Ehitus ja Kapitel nõukogu esimees Toomas Annus teatas reedel, et lõpetab ala toetamise. Merko oli peasponsoriks Team Haanjale, kuhu kuulusid dopingukahtluse all olevad Eesti suusatajad Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu. Team Haanja toetamise lõpetavad ka Tallink, Mapri Ehitus, Elke Grupp ja Nurmet OÜ.

Otsus on küll hilinenud, aga ainuõige. Ettevõtjad on teeotsa kätte näidanud. Profisuusatamine alaku puhtalt lehelt.

Hetkel kuum