5. märts 2019 kell 4:00

EKRE bränd on muutunud

EKRE suur häälte arv näitab, et erakonna brändis on toimunud muudatus. See on väga oluline ühiskondlik protsess, leiab strateegilise kommunikatsiooni ekspert Raul Rebane.

Raul Rebane  Foto: Raul Mee

Tulemus oli oodatud selle poolest, et kuskil jaanuari lõpust – veebruari algusest oli selge, et Reformierakond peaks võitma. Aga EKRE nii suur häälte hulk oli mulle üllatus. Arvasin, et nad saavad kuni 15 protsenti häältest. EKRE brändis on toimunud muudatus. Mitte ainult liidrid, vaid ka kolmandad-neljandad-viiendad kohad saavad hääli. See on väga oluline ühiskondlik protsess.

Ma tõepoolest ei mõista seda meedia ja paljude ekspertide ühist arvamust alates oktoobrist-novembrist, kes sajaprotsendiliselt ennustasid Keskerakonna võitu. Seda võitu ennustati veel kuni viimase hetkeni.

Eesti 200 otsustav viga tehti reklaamikampaaniaga, millega ärritati väga tundlikke inimhingekeeli. Uusi tulijaid oleks aga vaja, praegu neid pole.

Keskerakond normaliseerub

Edgar Savisaar sai endiselt võõraste nimede all tohutu hulga hääli. Ilmselt kõige suurema häältepaki, mis sest, et ta ei osalenud. Mihhail Kõlvartit võib nimetada mitte Savisaareks, vaid savisaarluseks. Äärmiselt oluline on see, et toimub Keskerakonna normaliseerimine ja normaliseerumine. Nad vabanevad Savisaare varjust. Kui ühe erakonna toetajatest 80 protsenti annavad hääle rahvustunnuse alusel, on see ebanormaalne. Nüüd jagunevad hääled ühtlasemalt ja see näitab, et Keskerakond normaliseerub, mis on väga positiivne. Toimub Savisaarest vabanemine.

Reformierakonna 34 mandaati peaks andma võimaluse koalitsiooniläbirääkimisteks, aga põhimõtteliselt on võimalik tema vastu nii-öelda kambakas teha. Aga iga asja puhul tuleb arvestada ühiskonna ja Eesti kui terviku sotsiaalpsühholoogilist olukorda. Keskerakond peaks koalitsiooniks EKRE ja Isamaa sisse võtma. Aga ilmselt ei vasta see ühiskonna praegustele ootustele. EKRE-l ja Isamaal on 31st saadikust vaid kolm naised. Piltlikult öeldes tuleks naistevaba koalitsioon. Meil on naiste roll kõikides valdkondades tõusmas ja nii see peabki olema. See on näitaja, mille poolest me tänaseni oleme veel Põhjamaadest selgelt maas. Ma arvan, et ühiskondlikud protestid ei tuleks mitte ainult opositsiooni poolt, vaid ka meedia ja kogu avalikkuse poolt. See oleks eelkõige Keskerakonnale väga riskantne.

Viimased kaks-kolm kuud oleme teadnud tänu meediapildile, et Kaja Kallas on nõrk, ta ei saa hakkama, ta kaotab igas liinis selgelt Jüri Ratasele. Valimistulemused näitasid, et ta sai 20 000 häält ehk kaks korda rohkem kui Jüri Ratas. Ma ei alahindaks seda.

Valimistulemuse määrasid minu meelest hirmud, mida suur hulk elanikkonnast tundis – et äkki tuleb radikaalne suunamuutus, kas lahkumine Euroopa Liidust või muutumine Ungariks.

Hetkel kuum