17. mai 2019 kell 3:00
Arvamused
Ainult tellijale

Mõni sent ei muuda midagi – oodakem Läti järele

Alkoholiaktsiisi väike langus ei hakka mõjutama poehindu ja mõistlik oleks oodata, kuni Läti aktsiiside tõstmisega järele jõuab ja probleem laheneb iseenesest, arvas Äripäeva raadio saates „Poliitikute töölaud“ (16.05.19) Erki Savisaar (Keskerakond).

Erki Savisaar.  Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Keskerakond ei ole selles küsimuses ühtset seisukohta kujundanud, aga valdav arvamus on, et pole vahet, kas aktsiis on sent kõrgem või madalam, sest see ei mõjuta toote väljamüügihinda poes. Need hinnad kujunevad hoopis teistmoodi. Kui vaatame ka Läti hindu, siis piiri peal on üks hind, aga kui läheme sisemaa poole, siis hinnad tõusevad. Piiri peal tegeletakse väga kindlale sihtrühmale suunatud äritegevusega, ja seda ka Eesti-Soome piiril. Kui me ainult aktsiisi vahele rõhume, siis näiteks Tallinna sadamas saab kõike väga soodsalt osta ja need vahed pole üldse nii drastilised, nagu püütakse näidata.

Peaksime rõhu panema sellele, et meie ettevõtjad saaksid mingisugusegi ärilise eelise, ja seda eelkõige väiketootjad.

Meie soov on toetada ennekõike kodumaist ettevõtlust. Peaksime rõhu panema sellele, et meie ettevõtjad saaksid mingisugusegi ärilise eelise, ja seda eelkõige väiketootjad. Meil juba kehtib erisus, väiketootjatele on aktsiis poole madalam, aga väiketootja piir on äärmiselt madalale lükatud. See on vaid 6000 hektoliitrit. Euroopa Liidu määrused lubavad seda oluliselt avaramalt defineerida ja tõsta selle kuni 2 miljoni liitrini.

Võiksime teha väiketootjatele lihtsustusi, müüa kodumaistele tootjatele näiteks 1euroseid aktsiisikleepse, et nad saaksid oma toodangu turule tuua. Kui panustame just Eesti ettevõtjatesse, mitte suurtootjatesse, ja neisse, kes impordivad, elavdame majandust märksa rohkem, kui aktsiisi mõne sendi võrra alla lastes.

Viina aktsiisi tõstis Reformierakond ja siis sai piirikaubandus aastatel 2014-2015 alguse. Sotside eestvedamisel tõusis ka õlleaktsiis samale tasemele, andes piirikaubandusele hoogu juurde.

Kui räägime piirikaubanduse kaotamisest, siis peame eestkätt rääkima kangest alkoholist. Info piiri pealt ütleb seda, et kõige popim artikkel pole mitte õlu, vaid tundmatu nimega Läti viin. Inimesed lähevad sinna selgelt ostma kanget alkoholi.

Aga kaupmehed müüvad oma kaupa ikka nii kallilt kui võimalik ja mina küll ei näe seda võimalust, et aktsiisilangetus kaubandusse jõuaks. Läti tuleb aktsiisidega vaikselt järele ja meil on võimalus ka rahulikult oodata, kuni probleem laheneb iseenesest.

Hetkel kuum