Artikkel
 • Jaga lugu:

  Lapsehoidjariigi loomisest pole kasu

  Kas aktsiisitõusud on rahva tervist ka parandanud, pole veel teada, kuid poliitikaga kaasnenud ülereguleerituse tahaks juba kohe kahtluse alla seada, kirjutab Äripäeva börsitoimetuse ajakirjanik Indrek Mäe.

  Indrek MäeFoto: Andres Haabu
  Kas rahva alkoholitarbimine on vähenenud, pole veel selge. Samas teame kindlalt, milline on liigtabimise vastase võitluse hind: Eesti jõudis Euroopa riikides ülereguleeritust mõõtvas Nanny State Indexis nn lapsehoidjariikide esikolmikusse, kus meist negatiivsemalt paistavad silma vaid Soome ja Leedu. Võrreldes aasta varasemaga on Eesti liikunud 12 kohta täielikust vabadusest kaugemale.
  Indeksi autorid toovad esile, et Eestis on õlleaktsiis Euroopas suuruselt kolmas, kange alkoholi aktsiis suuruselt neljas ning veiniaktsiis suuruselt kuues.
  Ülereguleerimise näidetena toovad indeksi autorid esile veel valitsuse otsuse peita promilliga joogid poodides pimendatud seinte taha.
  Valed meetmed
  Sama indeks nimetab Euroopa kõige vabamateks riikideks Saksamaa, Tšehhi, aga ka näiteks Itaalia, Hispaania ja Luksemburgi. Saksamaal on lubatud igas vormis alkoholireklaamid ning nii Itaalia kui ka Hispaania on autorite sõnul madalate aktsiisidega riigid, kus näiteks veini üldse ei maksustata.
  2016. aastal ehk ajal, mil Eestis asuti aktsiisipoliitikat karmistama, tarbis WHO andmetel keskmine eestlane aastas 640, sakslane 570, hollandlane 435, hispaanlane 460 ning itaallane 380 pooleliitrist õllekannu aastas. Toona olid Saksamaa, Luksemburg ja Tšehhi samuti ülereguleerituselt Euroopa kõige vabamad riigid ning ülereguleeritusega ei paistnud silma ka Hispaania ega Itaalia.
  Kuigi Eestis on alkoholiprobleem selgelt suurem kui vabades riikides, näitab andmete võrdlus üsna üheselt, et karmi aktsiisipoliitika ning alkoholi peitmise abil seda ei lahenda. Saksamaa, Luksemburgi, Hispaania ja Itaalia näitel suudetakse mõõdukalt alkoholi tarbida ka siis, kui see on taskukohane, nähtaval ja figureerib reklaamidel.
  Ühtlasi julgen võtta kangemat sorti mürki juhul, kui ülereguleeritud riikide esirinnas Eesti peaks lapsehoidmise tulemusena eelmise aasta andmete selgudes oma alkoholitarbimiselt vabadele riikidele järele jõudma. Tõenäoliselt saame siiski tõdeda, et eestlane joob ikka sama palju, lihtsalt nüüd ravitakse tema tarbimiselt laekunud tulude eest lätlasi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Vastukaja: puuduv lisarahastus võib tuua ettevõtjate põua riigihangetel
Riigi ehitustöödele lisaraha leidmata jätmise varjus varitseb oht, mis lõpptulemusena suurendab kulu, kirjutab vandeadvokaat Keidi Kõiv advokaadibüroost RASK vastukajana
Riigi ehitustöödele lisaraha leidmata jätmise varjus varitseb oht, mis lõpptulemusena suurendab kulu, kirjutab vandeadvokaat Keidi Kõiv advokaadibüroost RASK vastukajana
Minu portfellist kadus pea aasta tootlus
Järjekordne langust täis kuu jääb selja taga. Seekord kadus minu portfelli väärtusest pea 4% ja kuu lõppes üle pika aja allpool miljoni euro taset.
Järjekordne langust täis kuu jääb selja taga. Seekord kadus minu portfelli väärtusest pea 4% ja kuu lõppes üle pika aja allpool miljoni euro taset.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Verston võitis 10 miljoniga Võrumaa teede riigihanke
Taristuehitaja Verston sõlmis transpordiametiga lepingu, mille kohaselt hakkab Verston järgmisel viiel aastal hooldama 1250 kilomeetrit Võrumaa peamisi maanteid.
Taristuehitaja Verston sõlmis transpordiametiga lepingu, mille kohaselt hakkab Verston järgmisel viiel aastal hooldama 1250 kilomeetrit Võrumaa peamisi maanteid.
Reformierakonna minister soovitab Tallinnal haigla raha välja võidelda riigieelarvest
Tallinna Haigla rajamine on kogu Tallinnale ja laiemalt tegelikkult ikkagi oluline ning ELi rahastusest ilmajätmise järel tuleb raha hakata taotlema riigieelarve strateegiast.
Tallinna Haigla rajamine on kogu Tallinnale ja laiemalt tegelikkult ikkagi oluline ning ELi rahastusest ilmajätmise järel tuleb raha hakata taotlema riigieelarve strateegiast.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.