11. detsember 2012 kell 4:10

ÄP: aitab valetamisest!

Äripäev avaldas eile keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse pankrotiskandaali keskmes oleva pankrotistunud veofirma Autorollo tehingute ning ministri valetamise faktoloogia. Toimetusel on kahju, et keskkonnaminister ei võtnud kuulda 28. novembri Äripäeva juhtkirja „Rosimannused, rääkige tõtt!” üleskutset.

Juhtumis on kaks olulist teemat: perekond Rosimannuse ja advokaat Siim Roode roll võlausaldajate huvide kahjustamisel ning Keit Pentus-Rosimannuse avalikkusele valetamine. Toimetus ei lepi sellega, et valitsusse kuulub inimene, kelle huultelt on vale nii kerge tulema. Pentus-Rosimannus üritas küll laupäeval Äripäeva ajakirjaniku küsimustele vastates musta valgeks rääkida ja kinnitas rikkis grammofoniplaadi kombel, et ta on rääkinud tõtt. Kahjuks oli aga ka see järjekordne vale. Meie väide tugineb mitmel novembri lõpus tehtud intervjuul ja avalikuks saanud kirjavahetusel Autorollo omaniku esindaja, juhatuse liikmete ning perekond Rosimannuse vahel.

On fakt, et Keit Pentus-Rosimannus, advokaat Siim Roode ja Rain Rosimannus suhtlesid 2010 Autorollo teemadel. Kirjadest ilmneb, et just Roode ja Rain Rosimannus korraldasid ettevõtte esimese pankrotihoiatuse eel ja vahetult selle järel Autorollo tegevust. Info sellest laekus ka Keit Pentuse Reformierakonna e-posti aadressil.

Äripäev andis novembri kolmel järjestikkusel päeval ministrile võimaluse rääkida tõtt. Pentus-Rosimannus valis valetamise. Avalikuks saanud kirjad tõestavad praeguse keskkonnaministri osalemist Autorollo tehingutes, ministrile kirjalikult saadetud küsimused ja videointervjuu näitavad, et ta on korduvalt valetanud. Äripäev küsis 26. novembril Pentus-Rosimannuselt, kas ta on suhelnud Autrorolloga seoses advokaat Siim Roodega. Ta vastas videokaamera ees, et ei ole. See oli ministril kirjeldatud juhtumi puhul esimene kord avalikult valetada.

27. novembril saatsime kirjalikult ministrile uuesti küsimused. Küsisime: 1. Kas olete osalenud kunagi Autorollo OÜ ettevõtte juhtimises, tegevuses või olnud mingil muul viisil selle firma tegemistega seotud? 2. Olete te vestelnud Autorollo probleemide tõttu või olnud kirjavahetuses Autorollo endise juhiga Janos Sillamaaga või hiljem ettevõtte osanikuks saanud firma Roode&Partnerid omaniku Siim Roodega? Kui jah, siis mida arutasite? - Minister vastas muuhulgas: „Mul pole varemöeldule midagi lisada. Mul pole Autorollo majandustegevusega vähimatki pistmist”. Ta valetas teist korda.

28. novembril saatsime uuesti küsimuse: „Te ei vastanud siiski minu küsimustele. Olete Te Autorollo probleemide tõttu suhelnud või olnud kirjavahetuses Autorollo OÜ omanikuks saanud Roode&Partnerid OÜ omaniku Siim Roodega? Meie andmetel olite te kursis Autorollos toimuvaga, sh laenulepingutega ning otsustega, mis puudutasid firma vara.” Minister vastas: „Kordan juba öeldut, ma ei ole olnud seotud OÜ Autorollo majandustegevusega, ainus seos on see, et olen oma isa tütar ja tema ettevõtmistele kaasa elanud nii heas kui halvas.” Ta valetas kolmandat korda. Ja jätkas valetamist järgnevatel päevadel.

Võimalik, et Pentus-Rosimannus ei saanud aru, millega tegelevad tema isa firma üle võtnud Siim Roode ja tema praegune abikaasa Rain Rosimannus. Ka eilses Äripäevas avalikustatud faktoloogiast on näha, et skeemid olid keerulised. See aga ei vabanda valetamist.

 

Autor: 1185-aripaev

Hetkel kuum