Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rahvakogu tõendas, et kaasamõtlejaid jagub

  Rahvakogu on näidanud, et kui inimeste käest avatult küsida ettepanekuid ja kutsuda üles panustama, siis neid ettepanekuid ka tuleb, kirjutab Praxise juhatuse esimees Annika Uudelepp.

   Varem on kõlanud, et rahvakogusse laekus kokku ligi 2000 ettepanekut. Analüüsitöös võtsime Praxises arvesse ka kommentaarid, et võimalikult põhjalikult ühise ideekorje tulemusi kokku võtta. Koos nendega tuli kokku ligikaudu 4800 sissekannet.
  Seega aeg-ajalt kõlanud jutt, et ega väga ei tahetagi osaleda poliitikakujundamises, on ilmselt pigem küsija probleem, ega jää niivõrd kaasamõtlejate taha. Kui teema on oluline ja kui selgitada, mis esitatud ideedest edasi saab, räägitakse igal juhul kaasa. Kui osalusbarjäärid on võimalikult madalaks tehtud ja kaasarääkimine lihtne ning selge sihiga, tekibki palju ideid, millega on vaja tööle hakata.
  Oluline on need ideed läbi töötada ja tekitada ülevaade osalejate panusest, et üldse aru saada, mis kaasarääkijatele korda läheb ja mida sooviti. Rahvakogu ettepanekute analüüsikogemus näitas, et sellises protsessis ei ole esmatähtis sõnasõnaline formuleering, vaid mõtte kui sellise üleskorjamine. See ei eelda midagi muud kui avatud ja heatahtlikku suhtumist ja iga panuse väärtustamist, selle asemel et norida sõnastuse kallal ja seetõttu idee kõrvale heita.
  Rahvakogu näol on tegu unikaalse protsessiga, kus tehakse ja luuakse samal ajal, samuti ühisloomena. See tähendab igas mõttes eksperimentaalsust ja käigult tekkivatele küsimustele vastamist ilma et protsess ise oleks otsast lõpuni algusest peale detailideni selge, kirja pandud ja katsetatud. Tänapäevane ühiskond ja poliitikakujundamine eeldabki mõnel puhul uusi lahendusi, mitmesuguseid kogemusi ja eksperimenteerimist ilma liigse hirmu ja põdemiseta.
  Õppetund on, et selliseid julgeid, eksperimenteerivaid algatusi ei tohiks peljata, sest neist võivad sündida muutused, mida vanade meetoditega ei teki iial. Juba praegu on näha, kuidas on muutunud mitmed poliitikute väljaütlemised. Lähikuud näitavad, kas olukord, kus inimesed pakuvad poliitikale ja poliitikutele jõuliselt sisendit, mitte lihtsalt ei anna valimistel häält, saab uueks tavaks.
 • Hetkel kuum
Anu Prandi: neli lõksu, mis juhte kriisiajal varitsevad
Sellest, kuidas juhid kriisidega hakkama saavad, oleneb kogu ettevõtte ja meeskonna kriisist väljatulemine. Stabiilses keskkonnas tegutseva ettevõtte juht ei ole ilmtingimata sama edukas kriiside juhtimisel, kirjutab BDO Eesti personali- ja värbamisteenuste juht Anu Prandi.
Sellest, kuidas juhid kriisidega hakkama saavad, oleneb kogu ettevõtte ja meeskonna kriisist väljatulemine. Stabiilses keskkonnas tegutseva ettevõtte juht ei ole ilmtingimata sama edukas kriiside juhtimisel, kirjutab BDO Eesti personali- ja värbamisteenuste juht Anu Prandi.
Euroopa keskpangad tõstsid taas intresse
Mitu Euroopa keskpanka teatas täna intressimäärade tõstmisest, nende hulgas Inglise, Norra ja Šveitsi keskpank.
Mitu Euroopa keskpanka teatas täna intressimäärade tõstmisest, nende hulgas Inglise, Norra ja Šveitsi keskpank.
Ford lubab uuendustega ettevõtte hiilguse taastada
Ford andis investoritele ja analüütikutele täna aimu, kuidas oma äriüksusi ümber korraldab ja finantstulemustest aru annab.
Ford andis investoritele ja analüütikutele täna aimu, kuidas oma äriüksusi ümber korraldab ja finantstulemustest aru annab.
Reaalajas börsiinfo
Jaapani turgu vallutav Võrumaa šokolaaditootja: väikeettevõtjad vajavad toetusi
Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
Anu Prandi: neli lõksu, mis juhte kriisiajal varitsevad
Sellest, kuidas juhid kriisidega hakkama saavad, oleneb kogu ettevõtte ja meeskonna kriisist väljatulemine. Stabiilses keskkonnas tegutseva ettevõtte juht ei ole ilmtingimata sama edukas kriiside juhtimisel, kirjutab BDO Eesti personali- ja värbamisteenuste juht Anu Prandi.
Sellest, kuidas juhid kriisidega hakkama saavad, oleneb kogu ettevõtte ja meeskonna kriisist väljatulemine. Stabiilses keskkonnas tegutseva ettevõtte juht ei ole ilmtingimata sama edukas kriiside juhtimisel, kirjutab BDO Eesti personali- ja värbamisteenuste juht Anu Prandi.
Homme nägin ma Ukrainat!
Ei pea olema hiromant, et näha, millist potentsiaali ja võimalust pakub Eesti ettevõtetele Ukraina turg; aitame neil võita sõja, toetame Venemaa agressiooni ohvreid ning läbi lõimuva majanduse paraneb ka julgeolek, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ei pea olema hiromant, et näha, millist potentsiaali ja võimalust pakub Eesti ettevõtetele Ukraina turg; aitame neil võita sõja, toetame Venemaa agressiooni ohvreid ning läbi lõimuva majanduse paraneb ka julgeolek, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Konkurentsiamet sunnib Elektrilevi katkestusi kiiremini kõrvaldama
Konkurentsiameti teatel näitas Saaremaa detsembrikuiste elektrikatkestuste analüüs, et Elektrilevi peab suurendama nii planeerimisoskust kui reaalset rikete kõrvaldamise võimekust.
Konkurentsiameti teatel näitas Saaremaa detsembrikuiste elektrikatkestuste analüüs, et Elektrilevi peab suurendama nii planeerimisoskust kui reaalset rikete kõrvaldamise võimekust.
Siseminister Elmar Vaheri kriminaalasjast: puudub kahtlus, et oleks teisi fiktiivseid lähetusi
Sellist informatsiooni ei ole, et fiktiivseid lähetusi oleks rohkem olnud, sõnas siseminister Lauri Läänemets hommikuprogrammis.
Sellist informatsiooni ei ole, et fiktiivseid lähetusi oleks rohkem olnud, sõnas siseminister Lauri Läänemets hommikuprogrammis.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.