31. mai 2013 kell 4:11

ÄP: Reformi häältevargust uurigu prokuratuur

Eilses Eesti Ekspressis avalikuks tehtud e-häälte vargus Reformierakonna juhatuse valimistel võib olla vaid jäämäe tipp, sest ajaleht uuris vaid ühe maakonna pensionäridest e-hääletajaid, kellest kõigiga ühendust ei saadud.

Äripäev leiab, et häälte võltsimist peab uurima prokuratuur, mitte Reformierakonna enda loodud töörühm.  Juhuks aga, kui Reformierakond leiab endas  soovi kõik kahtlused korraga maha võtta, siis: sobiv  viis seda teha on avaldada kõik Reformierakonna juhatuse valimistel osalenud isikute nimed. Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus väidab, et pole võimalik tuvastada, kes pettuse tagajärjel hääli juurde võitis. Ent isegi kui kasusaajaid selgitada ei saa, saab hääletanute nimekirja avalikustamise korral uurida, kui palju on neid, kes tegelikult ei hääletanud.

Juhtumi tõttu on kahtluse alla on sattunud äsja ametisse valitud valitsuspartei juhatuse koosseis. Juhatus määrab peaministripartei tegevuse, paneb paika ministrid ja otsustab ministrite ametist lahkumise. Reformierakonna juhatus viib ellu sellesama partei poliitikat,  mis äsja erakonna juhi ja peaministri isikus kutsus avalikkust uhke olema Eesti üle, tõstatades aga paratamatult ka küsimuse, kas me võime olla uhked Reformierakonna üle. Kui juhatus pole ametisse saanud ausalt, siis on põhjus kahelda ka juhatuse otsustes, tegudes ja väljaütlemistes .

Suurem osa kõigi juhatusse valitud reformierakondlaste hääli on tulnud interneti vahendusel. Avalikkust üllatas Reformierakonna rahastamisskandaali ühe peategelase Kalev Lillo tagasivalimine Reformierakonna juhatusse. Lillo 485st häälest olid 455 e-hääled. Lillo tagasivalimine tekitab kahtluse, et tegelikult määratakse juhatuse koosseis erakonna tagatoas, kus vägesid juhatavad Reformierakonna halliks kardinaliks nimetatud Rain Rosimannus ja rahastamisskandaali pärast justiitsministri kohalt taanduma pidanud Kristen Michal. Reformierakonnale oli kahtlemata oluline avalikkusele näidata, et partei usaldab teda endiselt.

Reformierakond on e-hääletamise võimalust kasutanud ka sisevalimistel, järelikult ei pruugi ausal teel olla sündinud ka Reformierakonna valimisnimekiri riigikogu valimiste eel. Kui e-häälte pettus pole juhuslik ja seda on tehtud ka varem, siis on nii riigikogusse aidatud Reformierakonna tegelikele niiditõmbajatele kuulekamaid inimesi.

See ei tähenda, et automaatselt oleksid ebausaldusväärsed ka riigikogu e-valimiste tulemused, kuid nendegi ausus on sattunud löögi alla hoolimata sellest, et kasutatavad süsteemid on erinevad: riigikogu valimistel e-hääletades tuleb end sisse logida ID-kaardiga, Reformi-sisene e-hääletussüsteem oli palju lihtsam ja ebaturvalisem: kuigi ka ID-kaarti võib kasutada, on piisanud ka e-kirja- või Facebooki kontost.

Kõige halvem variant oleks, kui Reformierakond keskendub juhtumi summutamisele, mitte pettuse tegelike toimepanijate leidmisele ja pettuse tegeliku ulatuse väljaselgitamisele. Ekspressi loo ilmumise järel asus Reformierakond kiirelt seisukohale, et tegu on üksikjuhtumiga. Ka töörühma moodustamise teade tuli väga kärmelt.

Reformierakonnale tuleb järjekordne skandaal erakordselt ebasobival ajal:  kohalikud valimised on ukse ees, uhkuse-kampaania just algas ja rahastamisskandaal ei ole veel meelest läinud. Ka Keskerakonna e-valimispaanika õhutajad ei jäta kindlasti oma võimalust kasutamata.

 

 

Autor: 1185-aripaev

Hetkel kuum