Mait Kraun • 15. oktoober 2014 kell 14:47

Börsid kukuvad kolinal

Kreeka börsiindeks langes üle 5,5%.  Foto: epa

USA suurim aktsiaindeks Standard & Poor's 500 sööstis kauplemispäeva avanedes pea ees alla ning eemaldas kõik selle aasta tõusud. Euroopa aktsiad teevad veelgi tugevamat langust, mis ulatub kohati 3%ni. Kõik börsid USAst Lähis-Idani on punases.

Loetud minutid pärast kauplemispäeva algust langes S&P500 indeks 1,5% madalaimale tasemele alates aprillist. Investorid pagesid USA võlakirjadesse, mille intressid langesid madalaimale tasemele alates 2013. aasta maist.

Euroopa aktsiatest koosnev Stoxx Europe 600 langes 2,9%, mis on suurim langus alates 2013. aasta juunist. Prantslaste CAC 40 indeks on langenud täna 2,37%, sakslaste DAX 2,18% ning brittide FTSE 100 1,94%.Tugev langus viitab, et investorid on jätkuvalt mures maailmamajanduse pärast. Eriti teeb muret Euroopa, kus langetati ka suuremate majanduste kasvuprognoose. Samuti oodatakse hirmuga, mida võib kaasa tuua intressimäärade kergitamine USAs.

Ka USAs toimub mõningane jahenemine – septembris langes jaemüük 0,3%, mis on prognoosidest kõvasti vähem. Samuti teatas Hiina oodatust madalamast inflatsioonist. Brenti toornafta on jätkuvalt vabalanguses ning odavnes koos aktsiatega kokku 0,3%, 84,40 dollarile. Rahvusvaheline Energiaagentuur prognoosib naftale viie aasta madalaimat nõudluse kasvu.

„Suurim mure USAs on selle pärast, et teised riigid ekspordivad oma nõrkuse siia, mis mõjub meie majandusele negatiivselt,“ ütles investeerimisfirma RW Baird & Co strateeg Bruce Bittles Bloombergile. „Riigivõlakirjade tootlus läheb alla, mis viitab, et majandus ei pruugi olla nii tugev, nagu arvatakse.“

S&P 500 on septembrikuisest rekordist langenud kokku 8,5%, millega on indeks kustutanud ka kogu eelneva 2014. aasta tõusu. Tänase langusega kustutas tänavuse tõusu ka sakslaste DAX indeks.

Hetkel kuum