Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Magusakaupmehed ennustavad hinnatõusu

    Elevandiluuranniku kakaokasvatajaid vaevab üha süvenev töökäte nappus.Foto: Reuters

    Kakao toorme tänavune ligemale 14% hinnatõus ja hirm, et Ebola viirus võib Lääne-Aafrikas levida suurematesse tootjaregioonidesse, aga ka kasvav magusaisu Aasias ja Indias ei jäta külmaks Eesti kaupmehi.

    Ebola numbrites:

    4877 inimest on senise ajaloo mastaapseimas Ebola puhangus elu jätnud.

    9936 haigusjuhtumit on registreeritud 19. oktoobri seisuga (hinnanguliselt võivad tegelikud numbrid olla kolm korda suuremad).

    70% haigestunutest sureb.

    2705 surmajuhtumi ja 4665 registreeritud haigega on kõige valusama löögi saanud Libeeria. 1259 surnu ja 3706 haigusjuhtumiga järgneb Sierra Leone ja 904 surnu ning 1540 haigestunuga Guinea. Üksikuid juhtumeid on registreeritud ka USAs ja Euroopa eri paigus.

    443 tervishoiutöötajal on diagnoositud Ebola viirus, neist 244 on praeguseks surnud.

    Allikas: Maailma Terviseorganisatsioon (WHO)

    Aina volatiilsem toormeturg võib tähendada, et tulevikus tuleb šokolaadibatooni eest maksta märksa krõbedamat hinda kui täna. Kalevi tegevdirektori Kaido Kaare hinnangul näib, et esmane paanika kakaoturul seoses Ebolaga on möödas ja praegu ollakse äraootaval seisukohal. Kuigi Lääne-Aafrika annab ligikaudu kaks kolmandikku kogu maailma kakaotoodangust, tuleb lõviosa sellest Elevandiluurannikult ja Ghanast, kuhu Ebola viirus levinud ei ole.Kui surmatõbi sealgi võimust võtab, on selle mõju Kaare kinnitusel kakaohinnale kindlasti väga suur. "Võib öelda, et olukord kakaoturul on hetkel üsna segane ja ennustusi teha keeruline. Seda kinnitavad ka aastaid kakaoturgu analüüsinud spetsialistid," toonitas ta.

    Rahvusvahelise Kakaoorganisatsiooni prognooside järgi on tänavu maailmaturul 40 000 tonni suurune kakao ülejääk, varem ennustatud 75 000 tonnise defitsiidi asemel. Samal ajal kui pakkumine ületab prognooside järgi nõudlust, kerkib nõudlust peegeldav jahvatatud ubade hulk juba viiendat aastat järjest ja küündib ennustuste kohaselt tänavu rekordilise 4,26 miljoni tonnini.

    Uuringufirma Euromonitor Internationali teatel oli mullu Aasia regiooni nõudlus maailma madalaim, kuid prognooside järgi ületab sealne kasvav nõudlus järgmise nelja aasta jooksul kahekordselt globaalse nõudluse kasvu. Läinud aastal kasvas Aasias nõudlus 4,5%, mis on kõige kiirem kasv üle kogu maailma ja ületas globaalse nõudluse 0,8%list kasvu pea kuuekordselt.

    Hinnatõusu kütab Aasia nõudlus
    Fazer Eesti maiustuste kategooriajuht Triin Aasma tõdes, et 75% kontserni šokolaadides kasutatud kakaost tuleb just Lääne-Aafrika riikide kasvatajatelt. Ülejäänud 25% kakaost tarnitakse Ecuadorist. Siiski pole tema hinnangul Ebola kakao hinnatõusus seni rolli mänginud ning hinnad hakkasid kerkima juba enne haiguspuhangute algust.Tema sõnul on praegu keeruline spekuleerida, kas ja mil määral võiks epideemia laienemine kakao hinda mõjutada. Ta selgitas, et tõenäoliselt sellel otsest mõju kakaokasvatusele polekski, kuid võimalikud kaasnevad liikumispiirangud võiksid raskendada ka kakao transporti ning seeläbi kaudselt kergitada ka kakao hinda.Ka maailma suurima toidutootja Nestle allharu Nestle Balticsi avalike suhete juht Ariana Rastauskaite rääkis Äripäevale, et praeguses etapis on veel liiga vara ennustada, milline mõju võib Ebolal nende sealsele ärile olla, kuid omaltpoolt tehakse kõik, et viirus tootmist ei tõkestaks.Ettevõte tegutseb 22 Kesk-ja Lääne-Aafrika riigis ja annab tööd rohkem kui 6300 töötajale, seal hulgas suurimates haiguskolletes Guineas, Libeerias ja Sierra Leones. "Oleme piiranud oma reise nendesse kolme riiki ja lähme sinna ainult siis, kui see on absoluutselt vajalik," lausus Rastauskaite.Nii Aasma kui Kaare nentisid, et kakaohind on kasvutrendis olnud juba pikka aega ja veel paar nädalat tagasi oli see viimase kolme aasta kõrgeimal tasemel. Hinnatõusu ühe olulisema põhjusena tõi Aasma välja šokolaadi nõudluse pideva kasvu väljaspool Lääne-Euroopat ja USAd asuvatel turgudel, kus šokolaadisöömise harjumust inimestel seni eriti ei olnud.Näiteks on Aasma sõnul šokolaadi järjest rohkem avastamas hiinlased ja indialased. "Tänaseid trende vaadates kakaohinna langust kahjuks oodata ei ole ning tundub, et ka hinnalagi pole veel kätte jõudnud," märkis ta.

    Analüütik: kakao hind võib lähiajal alla tullaErko Rebane, LHV analüütikEbola viiruse leviku hirm on kahtlemata hoidmas kakao hinda kõrgemal, kui see varasematel aastatel on hooajaliselt olnud, eriti arvestades seda, et Lääne-Aafrika farmerid ootavad tänu soodsatele ilmadele head saaki. Rahvusvahelise Kakaoorganisatsiooni (ICCO) andmetel on Ebola juba tõsiselt tagasi hoidmas kakaoubade toodangut viiruse tõttu kõige rohkem kannatada saanud Aafrika riikides.

    Kuna aga globaalses mõistes on tegu väikeste mahtudega, siis siiani juhib kakao hinda turul peamiselt spekulatsioon, et Ebola leviku tõkestamise ebaõnnestumisel saavad tagajärjed tootmisvõimele olema sarnased ka peamistes eksportriikides Ghanas ja Elevandiluurannikul, kus siiani pole ühtegi Ebola juhtumit õnneks veel registreeritud. Eeldusel, et Ebola ei levigi Ghanasse ja Elevandiluurannikule, peaks kakao hind lähiajal pigem allapoole tulema arvestades head saagiootust, turu ülejääki ning kahe tootjamaa valitsuse otsust maksta kakao farmeritele 2014-2015. aastal saagi eest kõrgemat hinda, mis soodustab rohkem investeeringuid kakao tootmisvõimsusesse.

    Pikemas plaanis on aga kakaoturg olnud nõudluse poole kaldu ning tõotab seda olla tulevikus veelgi rohkem, kui ei õnnestu tootmist oluliselt tõsta. 2013-2014. aasta hooajal oodati küll kakaoturul 40 000 tonni suurust ülejääki, kuid 2020. aastaks võib Marsi hinnangul nõudlus ületada pakkumist juba miljoni tonni jagu, mis suruks hindasid üles.

    Peamine võti on saagikuse parandamine eelkõige Lääne-Aafrika riikides uusi kakaopuid istutades ja väetist kasutades, sest Nestle'i teatel on Elevandiluurannikul paljudes istandustes kakaopuud juba üle 30 aasta vanad, samas kui saagikus hakkab langema pärast 25. aastat. Marsi esindajate sõnul tuleb järgmise 10 aasta jooksul nõudluse rahuldamiseks istutada pool miljardit kakaopuud.

    Pakkumine jääb nõudlusest maha
    Aasma möönis, et suurim kakaoturu riskifaktor ongi see, et nõudlus kakao ja šokolaadi järele arenevatel turgudel, nagu Hiina ja India, kasvab kiiremini kui mahud, mida kakaokasvatajad suudavad pakkuda. Suured Aasia turud on võrreldes Euroopa ja USAga šokolaaditarbimise poolest veel lapsekingades ning nende kasvupotentsiaal on suur."Seepärast on oluline, et tootjad oma tootmisprotsesse pidevalt arendaksid ja laiendaksid ning paljudel šokolaaditootjatel on selle toetamiseks oma programmid," selgitas ta. "Pole võimatu, et nn vanade kakaomaade sekka lisandub tulevikus ka uusi riike, kes hakkavad kakaokasvatamisega tegelema."Tänini ei ole tooraine saamisega probleeme olnud ning seepärast on ka hinnad seni muutumatuna püsinud, lausus Aasmaa. "Samas kakao hinna jätkuv tõus ning ka pähklihinna pidev kasv võivad tulevikus meie tootehindadesse korrektuure tuua."Lisaks eelpool toodule mõjutab Kaido Kaare hinnangul kakaoturgu ka mure tootmise võimaliku vähenemise pärast lähiaastatel. Ta selgitas, et kakaokasvatajad asendavad järjest enam kakaopuid muude, tasuvamate põllukultuuridega, noored ei ole aga tihti enam huvitatud tööst farmis ning siirduvad linnadesse."Kuna kahjuks ei ole kliimatingimuste tõttu võimalik kasvatada kakaopuid Eestis, sõltume ka meie siin täielikult maailma kakaoturul toimuvast," rääkis Kaare, kelle sõnul pärineb Kalevi kakaoubademass Ghanast, kakaovõi ja -pulber erinevatest Aafrika riikidest. Osa kakaotoormest valmib töötlemistehastes Aafrikas, osa Euroopa tehastes."Rääkides kõige mustemast stsenaariumist, siis ei ole välistatud, et šokolaaditoodetest saab tulevikus luksuskaup, millel on ka oluliselt kõrgem hind," tunnistas Kaare, viidates, et ühel hetkel jõuab maailmaturul kerkiv kakaohind paratamatult lõpptoodete hinda. "Loomulikult ei taha šokolaaditootjad ühtegi hinnamuudatust teha kergekäeliselt, kuid teatud hetkel ei ole enam valikut, kui küsimus on ettevõtte jätkusuutlikkuse tagamises. Selle probleemiga seisavad silmitsi kõik šokolaaditootjad maailmas," selgitas ta.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
S&P 500 ja Nasdaq jätkasid allamäge veeremist
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.