Juhan Lang • 4. november 2014 kell 9:47

Euroopa Komisjon kärpis majandusprognoosi

Euroopa Komisjon näeb euroala tulevikku senisest mustemates toonides.  

Euroopa Komisjon kärpis täna euroala kasvuväljavaateid, sest regiooni suurimad majandused on tänini hädas võlakriisist toibumisega.

18 riigi sisemajanduse koguprodukt kasvab uute prognooside kohaselt tänavu 0,8% ja tuleval aastal oodatakse 1,1% suurust kasvu. Varem ennustati vastavalt 1,2 ja 1,7% suurust kasvu. Samuti langetas komisjon Euroopa suurima majanduse Saksamaa kasvuprognoosi ja teatas, et euroala inflatsioon võib olla Euroopa Keskpanga (EKP) ennustatust madalamgi.

Euroopa Komisjoni majandusdirektoraadi juht Marco Buti rääkis Bloombergi uudistekanalile, et tänini püsib ülemaailmse finants- ja majanduskriisi pärand. Tema hinnangul on ELi majandus endiselt väga loid ja toetub valdavalt inflatsioonile. Inflatsiooni tirivad omakorda alla aga langenud energia- ja toiduainetehinnad.

Kasinamad väljavaated viitavad euroala pikaldasele taastumisele ja deflatsiooniohule, mis on utsitanud Euroopa Keskpanka majandust stiimulitega turgutama.

Täna avaldatud raportis ennustatakse tulevaks aastaks 0,8% inflatsiooni, seda on enam kui poole vähem EKP eesmärgist saavutada 2% inflatsioon. Samuti on see pessimistlikum EKP enda ennustatud 1,1% inflatsioonimäärast. Euroopa Komisjon prognoosib 2016. aastaks 1,5% inflatsiooni ja EKP ennustab 1,4% suurust hinnataseme tõusu.

Hetkel kuum