Kivina kukkuv rubla turgutab Vene börsi

07. november 2014, 07:00
Gazpromi aktsia on nõrgeneva rubla toel veidi kerkinud.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141107/BORS/141109744/AR/0/Gazprom.jpg

Venemaa rublapõhine Micex aktsiaindeks on kerkinud juba kümnendat päeva järjest, sest kuristikku suunduv rubla on kergitanud eksportijate aktsiad. Samal ajal on dollaripõhine RTS indeks maandunud viie aasta põhja.

Täna on Micex kerkinud 1%, millega on Vene börs aasta lõikes täpselt sama palju plussis. Viimaste nädalate kasvu on vedanud eksportijad. Venemaa naftagigant Gazprom on täna kerkinud 0,95% ja Lukoil 1,56%.

Kerge hüppe on teinud ka pangad. Riigi osalusega Sberbank on visanud 1,77% ja veidi (0,37%) on tõusnud ka VTB panga aktsiad.

Micexiga kaugeltki sama hästi ei ole läinud aga dollaripõhisel RTS indeksil, mis käis täna vahepeal enam kui 1,6 sügavuses miinuses ehk madalaimal tasemel alates 2009. aastast. Praegu kaupleb RTS 0,46% allpool.

Rubla on sel nädalal dollari vastu kaotanud tublisti üle 9% ja aasta algusest ligemale 32%. Sellest on kasu lõiganud kohalikud eksportijad, kes saavad oma tulu dollarites ehkki kulutused tehakse enamasti rublades.

Moskvas asuva UralSib Financiali investeerimisstrateeg Slava Smolianinov rääkis Bloombergi uudistekanalile, et mõned investorid eelistavadki oma investeeringud paigutada eksportööride dividendiaktsiatesse, sest viimastel läheb turust paremini.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. November 2014, 13:26

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing