Juhan Lang • 24. november 2014 kell 9:45

Lääne investorid noolivad idanaabri aktsiaid

Lääne investorid loodavad, et sanktsioonidest puretud Venemaa astub peagi läänega tõsiseltvõetavasse dialoogi.  Foto: EPA

Samal ajal kui rubla kaupleb endiselt madalal ja lääne riigipead vannuvad maapõhja Venemaa presidenti Vladimir Putinit Ukraina sõja korraldamise eest, voolab idanaabri aktsiatesse üha enam välisraha.

Hoolimata korralikust kukkumisest kandsid investorid ainuüksi läinud nädalal USA suurimasse Vene aktsiatele panustavasse börsil kaubeldavasse fondi Market Vectors Russia ETF (RSX) 54,4 miljonit dollarit. Viimasest 15 nädalast 14 puhul on fondi raha juurde voolanud.

Bloombergi andmetel on alates augustist Vene firmadele panustatud koguni 913,4 miljonit dollarit välisraha. Kuigi RSX kostitas läinud nädalal investoreid 3,6% tootlusega, kaupleb see aasta algusest siiski 26% madalamal.

Moskvas tegutseva Rye, Man & Gor Securitiesi analüütik Sergei Pigarev rääkis Bloombergile, et naftahinna langus ja rubla nõrgenemine ei saa kesta igavesti ning samal ajal kui USA aktsiad kauplevad rekordtasemetel, huvituvad investorid üha enam odavatest Vene väärtpaberitest.

Vene rublapõhine Micex aktsiaindeks kerkis läinud nädalal 2,5%, ent on Bloombergi andmetel senini maailma arenevate aktsiaturgude seas odavaim. Turg kaupleb 5 korda järgmise 12 kuu eeldatava kasumi juures.

Hetkel kuum