Fredy-Edwin Esse • 27. november 2014 kell 7:07

Intelil kolmandiku jagu tõusuruumi

Inteli toode.  Foto: EPA

See aasta on Inteli aktsionäridele olnud igati meeldiv, sest aasta algusest on firma aktsia 42% plussis. Kuid investeerimislehe Barron’s teatel on aktsial veel omajagu tõusuruumi.

Eelmise aasta suvel kirjutas nädalaleht, kuidas Inteli aktsia hinnal on potentsiaal kahekordistuda. Sel nädalal tõusis firma väärtpaber 36 dollarini, millega pool sellest tõusust on juba saavutatud. Praegu aga ei ole veel õige aeg oma maaklerile müügiorderit sisse anda.

FactSeti andmeil on Intel 12 kuu ettevaatava hinna-kasumi suhte (P/E) alusel 7% odavam S&P 500 indeksi keskmisest. Samal tasemel oli see ka läinud suvel. Kui firma prognoosid on tasahaaval tõusnud, siis Intelil väga palju fänne Wall Streetil endiselt ei ole.

Firma on praegu enda mobiilseadmete kiibiäris tegutsemas strateegilise kahjumiga eesmärgiga jõuda teistele järele. See on küll hetkel numbreid kahjustav, kuid kui see äri on kasvõi nullkasumis juba, siis firma finantsnäitajad paranevad oluliselt - firma vaba rahavoog kasvab ning suure tõenäosusega suurendatakse dividendi väljamakset. Barron's prognoosib, et järgneva kahe aastaga rallib Inteli aktsia 48 dollarini.

Hetkel on analüütikud veel Inteli osas skeptilised, sest kõigest 40% aktsiat jälgivatest analüütikutest soovitavad seda osta. Äri seisukohalt on tunneli lõpus näha valgust, sest kuigi olid kartused, et tahvelarvutid asendavad suurel määral sülearvutid, siis uuringufirma Gartner sõnul saavutas see trend oma tipu eelmisel aastal ning personaalarvutite turg peaks nüüd näitama aeglast, kuid kindlat kasvu.

Üks hea uudis on ka see, et ükskõik millistel seadmetel inimesed oma asju ajavad, soovivad nad ühenduda muu maailmaga. Inteli andmekeskuste äri käive peaks sel aastal kasvama neljandiku võrra ning järgnevad neli aastat peaks kasv olema keskmiselt 15%.

Ainus häda Intelil on praegu mobiilseadmete kiipide äri, kus aastas kaotatakse miljardeid dollareid. Isegi kui see haru peaks saavutama 2016. aastal brutokasumi, siis selle käigus kaotatakse üle nelja miljardi dollari.

Inteli aktsiale paistab tulevik igatahes roosiline olevat ja kuigi investoritele võib tunduda praegu õige aeg aktsiast loobumiseks, siis Barron's seda ei soovita. Olgugi, et aktsia on tõusnud 14 aasta tippu.

Hetkel kuum