Birjo Must • 10. detsember 2014
Jaga lugu:

Riskifondid usuvad endiselt energiafirmadesse

Petroplus rafineerimistehas Šveitsis.
Petroplus rafineerimistehas Šveitsis.  Foto: EPA

Energiasektorisse investeerivad riskifondide juhid usuvad, et naftahinnad jätkavad langust, kuid näevad endiselt naftaga seotud firmades võimalusi.

„Tänu revolutsioonilisele tootmisele läheneb nafta hind uuele tasemele,“ ütles energiasektorile fokusseeritud riskifondi Skylar Capital Managementi juht Bill Perkins.

Perkins usub, et toornafta hind võib langeda kuni 45 dollarini barrelist. Ta hoiab isiklikult naftas lühikest positsiooni, mis tähendab, et panustab hinnalangusele. Järgmisel aastal jääb Perkinsi arvates hind 45 ja 80 dollari vahele, vahendab CNBC.

Samal ajal on Perkins individuaalselt investeerinud kinnisesse naftaga seotud ärisse, kuna usub, et sektori tugevates ettevõtetes osaluse omamine on hea tehing, sest nõudlust jätkub ja tootmine on odav. „Firmad rakendavad imelist uut tehnoloogiat, et lõhkuda traditsioonilist energia väärtusahelat,“ rääkis Perkins. „Sellelt saab palju raha teenida.“

Credit Suisse'i riskifondi üksuse viimased andmed näitavad, et toorainega kauplevad spetsialistid hoiavad naftas endiselt lühikesi positsioone. Samas ütles pank oma 3. detsembri raportis, et aktsiatele keskenduvate riskifondide juhid suurendasid novembris pikki positsioone ning seda hoolimata jätkuvast hinnalangusest.

Üldiselt moodustavad energiasektori firmad Credit Suisse'i andmetel 14% riskifondide aktsiaportfellidest, mis on suhteliselt suur osakaal. Lisaks moodustavad need 10% sajast kõige populaarsemast pikast positsioonist.

Mõned energiafirmadesse siiski ei usu

Paljud riskifondide juhid usuvad siiski, et hind jätkab langust. Nende hulka kuuluvad näiteks Andy Hall Astenbeck Capital Managementist, Paul Singer Elliott Managementist ja Pierre Andurand Andurand Capital Managementist. „Ma eeldan, et hinnad tulevad jätkuvalt alla, et tasakaalustada turgu,“ rääkis Andurand.

Andurand usub, et toornafta hind jõuab tuleva aasta esimeses kvartalis 50 dollarile barrelist ja seejärel põrkub neljandaks kvartaliks 70 dollarile. Tema sõnul on naftaturul ülepakkumine. Lisaks on nõudlus nõrk ja riigid, mis ei kuulu OPECisse, suurendavad pidevalt toornafta tootmist. „OPEC ei ole enam peamine tootja. USA põlevkiviõli tootjad on. See muudab mängu, mis omakorda viib volatiilsemate hindade ja suuremate hinnavahemikeni,“ lisas ta.

Andurand ei usu aga energiafirmade aktsiate hinnatõusu nii palju kui teised. „Ma arvan, et kõrgete kuludega ja ülevõimendatud põlevkiviõli tootjad on tugeva riski all,“ lisas ta.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt