• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  10 riski, millega tasub investoril arvestada

  Wall Streetil on tänavu põhjust rõõmustamiseks. Foto: Bloomberg

  Aktsiaturgudele lõpeb taas üks mõõdukalt edukas aasta. USA suurim aktsiaindeks S&P 500 indeks on aastaga rallinud 13%. Euroopa aktsiaid järgiv Euro Stoxx 600 on teinud 3% hüppe.

  Uude aastasse tasub investoritel sukelduda aga väikese ettevaatlikkusega.
  Finantsportaal MarketWatch on välja toonud kümme peamist riski, millele investor peaks vana aasta raamatu sulgemisel ja uue avamisel tähelepanu pöörama:1.    USA FöderaalreservÜkskõik kui palju armastatakse Bernanke ja Yelleni režiimi, ei saa mööda vaadata sellest, et Föderaalreserv on viimastel aastatel kasutanud märkimisväärseid ja enneolematuid rahapoliitilisi otsuseid. Kuigi nii aktsiaturg kui ka majandus üldiselt on oluliselt paremas seisus kui aastal 2008, on oluline see, kuidas võõrutatakse ennast lõdvast rahapoliitikast.Oktoobri lõpus hoidis FED oma bilansil pea 4,5 triljonit dollarit, mis on võrreldes 2010. aastaga kahekordne kogus varasid ja neli korda enam, kui vahetult enne finantskriisi. Millises suunas liigutakse nii intressimäärade kui ka varadega, on hetkel lahtine. Seda isegi hoolimata küllaltki edukast majanduse taastumisrütmist.2.    Dividendiaktsiate ümberkorraldusKui Föderaalreservil õnnestub rahapoliitikat tugevdada ilma suure mõjuta majandusele, siis on kindel, et kõrgemate intressimääradega keskkonnal on tõsine mõju võlakirja-sarnastele aktsiatele, mis maksavad hetkel tagasihoidlikke dividende.Investorid on harjunud esmatarbekaupade tootjate 2,5%-lise tootlusega või kommunaalteenuseid pakkuvate ettevõtete 3%-liste maksetega. Mis aga juhtub, kui 10-aastased USA valitsuse võlakirjad tõusevad uuesti 3%-le või isegi tuleva aasta lõpuks 3,5%-le? Investorid, kes otsivad tootlust väikese riski juures, leiavad selle lõpuks taas intressi kandvates varades. Nõnda võib teenida hulga raha madala kasvuga, madala dividendiga aktsiatest nagu Colgate-Palmolive või Coca-Cola.3.    Arenenud majanduste erinevusGoldman Sachs teatas hiljuti, et arenenud majanduste vaheline lahknevus on 2015. aasta peamine märksõna. Nagu investeerimispank mainis, siis on võtmeküsimus, kas väikesed avatud majandused nagu Suurbritannia ja Norra järgnevad Föderaalreservile ja tõstavad intressimäärasid või tõmbab euroala neid aeglase kasvu ja madala inflatsiooniga kaasa.Mahajäävate turgude aktsiad võivad sattuda tugeva löögi alla isegi juhul, kui mujal maailmas on olukord hea. Seega peaksid investorid vaatama hoolega üle oma geograafilised positsioonid.4.    Eurotsooni deflatsioonStagneerunud palgad ja kukkuvatest tarbijahindadest tekkinud risk põhjustavad Euroopas suuri probleeme. Näiteks Hispaania teatas hiljuti 0,4%-lisest aastasest tarbijahindade langusest. Kukkuvad hinnad pole halvad mitte ainult tooraineinvestoritele, kes on näinud nafta ja kulla hindade kokkuvarisemist, vaid kui deflatsioonispiraal võtab võimust, siis jäävad nii tarbijate kui ettevõtete kulutused Euroopas toppama.5.    Globaalne palkade stagnatsioonÜkskõik, kas see on pikaajaline trend või lühiajaline fenomen, on töötajate palgad seisnud juba pikemat aega paigal. Viimane The Economisti raport näitas, et alates 2009. aastast on reaalpalk Ameerikas ja Saksamaal vaevu tõusnud ning euroalal ja Jaapanis on see pigem vähenenud. See ei tõota head ei globaalsele majanduskasvule ega aktsiaturgude tõusule.6.    HiinaPole vahet, millisesse piirkonda oma raha paigutada, igal juhul peaks vältima Hiinat. Riigilt oodatakse vaid 6-7%-list majanduskasvu ja sellepärast pole aeglustuva majanduskasvuga Hiinas ka midagi julgustavat. Hiina vajab vähemalt 7,2%-list aastast majanduskasvu, et luua kasvavale rahvastikule piisaval arvul töökohti. Kui sellele lisada jätkuv oht sattuda finantskriisi ja Hiina tugev sõltuvus valitsuse kulutustest, ei joonistu välja just ilus pilt.7.    Tugeva dollari mõjudÜks Föderaalreservi poliitika kõrvalefekt võib olla ka jätkuvalt tugev dollar, mida on nähtud juba terve tänavuse aasta. Kuigi on hea näha, et maailm usub endiselt dollarisse, siis teeb see USA ekspordikaubad kalliks ning ebasobivad vahetuskursid napsavad käibest ja kasumist mõned protsendid.8.    Geopoliitilised ohud2014. aastat jäävad iseloomustama nii Vene-Ukraina kriis, vägivald Iisraelis ja Iraanis kui ISISe tegevus Lähis-Idas. Kuigi need konfliktid ei tekitanud järsku majanduskasvu langust, siis ei pruugi tuleval aastal sama hästi minna.9.    Optimismi ümberpöördumineHiljutised andmed näitavad, et investorite kindlus on jõudnud selle aasta kõrgeimale tasemele. Kuigi see on iseenesest positiivne, siis valitseb risk, et investorid ostavad vaid sellepärast, et neil pole ühtegi põhjust müüa. Samas võib ükskõik millise mainitud riski realiseerumine olukorda momentaanselt muuta. Investoreid, kes on viimastel aastatel teeninud hulga raha, võib tuleval aastal esimese raputuse korral tabada ebameeldiv ülesäratus. Seda juhul kui kõik peaksid otsustama turult lahkuda ühel ajal.10.    Musta Luigega arvestamine ehk ootamatud sündmusedPole tarvis mainida, et kõige häirivamad sündmused viimastel aastatel on olnud need, mida pole osatud oodata. Igal juhul, ükskõik mis 2015. aastal varuks on, peaksid investorid olema valmis ootamatuks. Ning püsima oma pikaajalise strateegia juures, mis kaitseb neid ka siis, kui olukord turgudel pea peale pööratakse.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Ulla: kui kukud, tõuse ja proovi uuesti!
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Meta jääb vähemalt Nasdaqil esialgu Facebookiks edasi
Nime Meta Platformsiks vahetanud Facebook kaupleb veel mõnda aega Nasdaqi börsil vana sümboli FB all.
Nime Meta Platformsiks vahetanud Facebook kaupleb veel mõnda aega Nasdaqi börsil vana sümboli FB all.
Põllumajandustootjate TOP: olukord on pinev, aga samas ka põnev
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Digi-Eesti lööb Dubai Expol laineid burgeriga
Dubai maailmanäitusele Expo 2020 läks iga riik oma looga. Eesti sõnum on olla maailma kõige edasijõudnum digiühiskond, kuid muljet avaldab ka eestlaste burger.
Dubai maailmanäitusele Expo 2020 läks iga riik oma looga. Eesti sõnum on olla maailma kõige edasijõudnum digiühiskond, kuid muljet avaldab ka eestlaste burger.