Juhan Lang • 29. detsember 2014 • 1 min
Jaga lugu:

Liibüa kodusõda toetab nafta hindu

Leekides kütusehoidla Liibüas, al-Sidras.  Foto: EPA

Juba seitse kuud Liibüas väldanud kodusõja jätkuv laienemine on täna veidi toetanud viimased viis nädalat vabalanguses olnud toornafta hindu.

Liibüa naftatoodang on alates oktoobris toodetud 900 000 barrelilt päevas kukkunud viimaste päevade vägivallalainete tõttu vähem kui 400 000 barrelile päevas, kirjutab Financial Times. Liibüa on Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) liige ja riigile kuuluvad Aafrika suurimad naftavarud.

Täna on USA West Texas Intermediate (WTI) toornafta hind kerkinud 1,21%, 55,4 dollarile barrelist ja Brenti toornafta on tõusnud 1,11%, 60,1 dollarile barrelist, ent kauplevad endiselt ligemale 5,5 aasta madalaimal tasemel.

Liibüa on olnud sisekriisis alates 2011. aastast, mil NATO toel võeti ametist maha riigi kauaaegne juht Muammer Gaddafi. Kaks nädalat tagasi alustati rünnakut riigi peamisele, Es Sideri naftaterminalile. Väidetavalt hävisid Es Sideri tulekahjudes paljud mahutid, mis mahutavad kokku enam kui 800 000 barreli jagu naftat.Rahvusvaheliselt tunnustatud Liibüa valitsus vastas eile mässulistele Misurata linnale tehtud õhurünnakutega.

Avatrade'i analüütik Naaem Aslam rääkis Wall Street Journalile, et praegu ületab globaalne päevane naftatoodang pakkumist 2 miljoni barreli võrra ja vaevalt olukord Liibüas siin midagi oluliselt muudab. „Geopoliitilised mured muudavad alati turud murelikuks ja Liibüa on OPECi liige,“ selgitas ta. „Seega tänane ralli on närviline liikumine pärast hiljutist müügilainet.“

Alates suve tippudest on nafta hinnad kukkunud enam kui 45%.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt