• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Liibüa kodusõda toetab nafta hindu

  Leekides kütusehoidla Liibüas, al-Sidras.Foto: EPA

  Juba seitse kuud Liibüas väldanud kodusõja jätkuv laienemine on täna veidi toetanud viimased viis nädalat vabalanguses olnud toornafta hindu.

  Liibüa naftatoodang on alates oktoobris toodetud 900 000 barrelilt päevas kukkunud viimaste päevade vägivallalainete tõttu vähem kui 400 000 barrelile päevas, kirjutab Financial Times. Liibüa on Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) liige ja riigile kuuluvad Aafrika suurimad naftavarud.
  Täna on USA West Texas Intermediate (WTI) toornafta hind kerkinud 1,21%, 55,4 dollarile barrelist ja Brenti toornafta on tõusnud 1,11%, 60,1 dollarile barrelist, ent kauplevad endiselt ligemale 5,5 aasta madalaimal tasemel.
  Liibüa on olnud sisekriisis alates 2011. aastast, mil NATO toel võeti ametist maha riigi kauaaegne juht Muammer Gaddafi. Kaks nädalat tagasi alustati rünnakut riigi peamisele, Es Sideri naftaterminalile. Väidetavalt hävisid Es Sideri tulekahjudes paljud mahutid, mis mahutavad kokku enam kui 800 000 barreli jagu naftat.Rahvusvaheliselt tunnustatud Liibüa valitsus vastas eile mässulistele Misurata linnale tehtud õhurünnakutega.
  Avatrade'i analüütik Naaem Aslam rääkis Wall Street Journalile, et praegu ületab globaalne päevane naftatoodang pakkumist 2 miljoni barreli võrra ja vaevalt olukord Liibüas siin midagi oluliselt muudab. „Geopoliitilised mured muudavad alati turud murelikuks ja Liibüa on OPECi liige,“ selgitas ta. „Seega tänane ralli on närviline liikumine pärast hiljutist müügilainet.“
  Alates suve tippudest on nafta hinnad kukkunud enam kui 45%.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Elektri hind lööb gongi: ongi aeg!
Inimene hakkab ikka tegutsema siis, kui viimane häda käes ja surm silme ees. Ent miks oodata selg-vastu-seina-hetke, kui antakse juba ilmseid märguandeid, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Inimene hakkab ikka tegutsema siis, kui viimane häda käes ja surm silme ees. Ent miks oodata selg-vastu-seina-hetke, kui antakse juba ilmseid märguandeid, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: Föderaalreserv turge ei kõigutanud Indeksid kallinesid 1%
Kolm suurimat aktsiaindeksit kallinesid kolmapäeval USAs enam kui 1protsendi võrra ning investorite hinnangul oli Föderaalreservi tänane otsus pigem oodatav, vahendab Reuters.
Kolm suurimat aktsiaindeksit kallinesid kolmapäeval USAs enam kui 1protsendi võrra ning investorite hinnangul oli Föderaalreservi tänane otsus pigem oodatav, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: mida teeb meile tulevane suur palgakasv?
Neljapäeval teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu palgakasvust. Eesti Panga president ennustas Äriplaan 2022 konverentsil, et lähiaastatel võib ees oodata 14protsendiline palgakasv. Mida see meie majandusega teeb? Mida peaks selle teadmise osas tegema kohe-kohe riigieelarve paika saav valitsus? Küsime Eesti panga asepresidendilt Ülo Kaasikult.
Neljapäeval teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu palgakasvust. Eesti Panga president ennustas Äriplaan 2022 konverentsil, et lähiaastatel võib ees oodata 14protsendiline palgakasv. Mida see meie majandusega teeb? Mida peaks selle teadmise osas tegema kohe-kohe riigieelarve paika saav valitsus? Küsime Eesti panga asepresidendilt Ülo Kaasikult.
Äripäeva veebi täidavad täna tippettevõtjate järgmise aasta äriplaanid
Täna toimub majanduskonverents Äriplaan 2022, kus Eesti tippettevõtjad avaldavad oma uue aasta äriplaani ning jagavad nõu, kuidas ettearvamatus majandusolukorras tugev püsida.
Täna toimub majanduskonverents Äriplaan 2022, kus Eesti tippettevõtjad avaldavad oma uue aasta äriplaani ning jagavad nõu, kuidas ettearvamatus majandusolukorras tugev püsida.