Juhan Lang • 31. detsember 2014 • 3 min
Jaga lugu:

Forbes: kvaliteetaktsiad, mida osta 2015. aastal

Kelloggi aktsial nähakse helgeid tulevikuväljavaateid.  Foto: Bloomberg

Ajal mil USA börsid kauplevad rekordkõrgel, investorite meeli köidavad Hiina aeglustuv kasv, Ebola viirus, terrorirühmitus ISIS ja Euroopa regressioon, koostas Forbes nimekirja odavatest kvaliteetaktsiatest, kuhu võiks julge südamega investeerida pikaajaline investor.

Kõigi soovitatud ettevõtete ühisnimetaja on soodne hinnatase, uhked dividendid ja soodsad tulevikuväljavaated.

Ajakirja küsitletud investeerimisekspertide esimene valik kuulub Kanada suurimale kaabeltelevisiooni- ja mobiiliteenust pakkuvale firmale Rogers Communications (RCI). Viimases kvartalis kasvatas ettevõte käivet 14,2% ja ületas sellega analüütikute ootusi. Kasum aktsia kohta jäi veidi oodatule alla.

Sellele vaatamata räägib Kanada kontserni kasuks 4% dividenditootlus (dividende on ettevõte järjepidevalt maksnud alates 2000. aastast ja võrdlemisi soodne hinnatase - ettevõtte edasivaatav P/E suhtarv (puhaskasum ühe aktsia kohta) on 12,4 ja see kaupleb 24% allpool viimase viie aasta hinna-raamatupidamisliku väärtuse suhet.

Järgneb nimekiri ülejäänud Forbesi soovitatud aktsiatest:

FirstMerit (FMER)

Tegemist on USA panga FirstMerit Banki emafirmaga. Analüütikute hinnangul räägib kogu pangandussektori ja eriti väikepankade kasuks tõusuteel USA majandus ja suur tõenäosus, et intressimäärad hakkavad ühel hetkel taas tõusma. FirstMerit on dividende maksnud 25 aastat ja see kaupleb 12% allpool viimase viie aasta hinna-raamatupidamisliku väärtuse suhet. Panga edasivaatav P/E suhe on 12,8.

Kellogg (K)

Seegi enam kui sajandipikkuse tegutsemisajalooga USA toiduainetooja pakub praegu üsna soodsat ostukohta. Kvaliteetaktsia (Blue Chip) dividendimäär on ligemale 3% ja edasivaatav P/E suhtarv 15,7. Viimase viie aasta jooksul on see suhtarv olnud keskmiselt 18,5.

SpartanNash (SPTN)

USA juhtiv toiduainete hulgimüüja ja supermarketite operaator loodi läinud aasta novembris kahe börsiettevõtte ühendamisel. Ettevõtte P/E suhe on 12,1 ja tuleviku kasvu mootoritena nähakse muu hulgas langenud energiahindasid, suurenevaid tarbija kulutusi ja paranevat tööhõivet.

Merge Healthcare (MRGE)

See tervishoiusektori teenusepakkuja on alates 2011. aastast kaotanud enam kui poole oma väärtusest, kuid analüütikute hinnangul pole mitte tähtis, kust aktsia on tulnud vaid kuhu see läheb. Viimased strateegilised muudatused on aidanud ettevõttel kolm kvartalit järjest kasumit kasvatada ja kaks viimast kvartalit on ületanud ka analüütikute kõige optimistlikumaid ootusi. Firma ettevaatav P/E on 15,7.

Lisaks eelpool välja toodud ettevõtetele, soovitavad Forbesi investeerimisspetsialistid julge südamega soetada veel American Vanguardi (AVD), Blackstone/GSO Senior Floating Rate Term Fundi (BSL), Yamana Goldi (AUY), Coachi (COH), Diplomat Pharmacy (DPLO), Zeltiq Aestheticsi (ZLTQ), Denny'si (DENN), Concurrent Computeri (CCUR), Foot Lockeri (FL) ja Credit Acceptance'i (CACC) osakuid.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt