Juhan Lang • 31. detsember 2014
Jaga lugu:

Kas USA börsipeole järgneb pohmell?

USA turgudel ootavad ees ärevad ajad.
USA turgudel ootavad ees ärevad ajad.  Foto: EPA

S&P 500 aktsiaindeks kerkis tänavu dollarites mõõdetuna 13% ja kahe aasta lõikes on see kerkinud 50%, muutes aktsiate hinnad üha krõbedamaks. Investoritele võib see tähendada, et peo lõpp on üha lähemal.

Analüütikute hinnangul on USA aktsiate 2015. aasta edasivaatav aktsia hinna ja kasumi suhe (P/E) 17, ületades sellega 15 aasta keskmist, mil see on olnud 15. See omakorda tähendab, et aastatepikkuse börsiralli jätkumiseks, peaksid seda toetama ettevõtete kasumite kasv.

Ajal, mil Föderaalreserv valmistub intresse tõstma ja ülemere ettevõtetele teeb tuska tugev dollar, ei ole Wall Streeti analüütikud tulemuste osas just kõige optimistlikumad. Esimese ja teise kvartali kasumite kasvuks oodatakse vastavalt 5,3 ja 5,9%, vahendab Reuters.

USAs paikneva JonesTradingu peastrateeg nentis, et kui puudub tugev kasumite kasv ja rahapoliitika võimas taganttuul, pole investoritel ka põhjust aktsiate eest praegusest rohkem maksta.

Senisest enam tuleb USA börsifirmadel analüütikute hinnangul loota ka sisenõudlusele, sest Hiina ja teised peamised arenevad turud maadlevad nõrga nõudlusega ja Euroopa majanduskasvuks oodatakse napp 1%.

Mured kõrgete aktsiahindade pärast on kajastanud ka volatiilsuses - volatiilsusindeksi (VIX) viimase 12 nädala keskmine on 15,4 punkti, võrreldes 12,6 punktiga augustis.

Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt