Birjo Must • 7. jaanuar 2015 kell 6:45

Päev börsil: aktsiad kukuvad koos naftaga

Aasia aktsiad on aasta alguses languses.   Foto: EPA

Aasia aktsiad jätkasid täna langust koos eile viiendat päeva kukkunud USA börsidega. Nafta hind otsib põhja ning hirm globaalse majanduse käekäigu pärast süveneb.

USA aktsiaindeksi futuurid hakkasid täna varahommikul pärast viiepäevalist langust siiski veidi tõusma. Standard & Poor's 500 indeksi futuurid tõusid varahommikul Londonis 0,2% samal ajal kui Euro Stoxx 50 indeks kerkis 0,5%. Bloombergi dollari spot-indeks lisas 0,2%.

Aasia aktsiad jätkasid aga täna peamiselt langemist. MSCI Asia Pacific indeks langes koos energiafirmade aktsiatega.

„Kuna USA turud on taas surve all, siis on ka seis Aasias nukker,“ rääkis IG turustrateeg Evan Lucas. „Kuni nafta pole leidnud põhja, liiguvad ka turud allapoole,“ lisas ta.

Praegu on Jaapani Nikkei 225 indeks siiski imeväikeses plussis ning ka Hongkongi Hang Seng indeks ja Hiina Shanghai indeksid on tõusnud vastavalt 0,53% ja 0,67%.

USA aktsiaindeks Standard & Poor's 500 langes eile viiendat päeva järjest, mis on pikim kaotuste jada alates 2013. aasta detsembrist. Väikese turuväärtusega ettevõtted odavnesid ning nafta hinnalangus surus energiasektorit madalamale. S&P500 indeks kukkus 0,9 protsenti ning sulgus 2002,50 punktil. Dow Jones langes 131 punkti ning sulgus 17 370 punktil. Kauplemisaktiivsus oli eile  47 protsenti kõrgemal 30 päeva keskmisest.

Nafta hind jätkas langust. WTI odavnes 4,16 protsenti ning päeva lõpuks maksis barrel 47,96 dollarit. Brent kukkus 3,92 protsenti ning jõudis 51,03 dollarini.

Eile selgus ka Markiti eurotsooni PMI indeks, mis lisas turgudele väikest muret. Indeks näitas, et riikide majanduslik aktiivsus küll kasvas veidi aasta lõpus. Kuigi detsembrikuine näitaja oli 51,4 punkti võrreldes 51,1 punktiga novembris, siis jäi see ikkagi allapoole oodatud 51,7 punkti. Samuti oli neljanda kvartali tulemus tervikuna kõige kehvem alates 2013. aasta kolmandast kvartalist. Kõige paremini läks aasta lõpus teenindussektoril, kus äriaktiivsus kasvas kõige kiiremini.

Täna oodatakse Euroopas eurotsooni inflatsiooni ja töötuse näitajaid.

Hetkel kuum