Juhan Lang • 11. veebruar 2015 kell 8:34

Moody's: odavam nafta ei too majanduskasvu

Mullusest pea poole odavama toornafta mõju ei pruugi tarbijate rahakotti oluliselt mõjutada.  Foto: epa

Reitinguagentuuri Moody's teatel ei anna kukkunud nafta hind järgmise paari aasta jooksul maailmamajandusele märkimisväärset tõuget, vahendab BBC.

Värske raporti autori Marie Dironi sõnul peaks kukkunud toorme hind teoorias majandust küll tublisti toetama, aga teised tegurid teevad hinnavõidust saadava kasu maatasa. „Euroalas toimub nafta hinna langus ebasoodsas majanduslikus kliimas, kus on kõrge tööpuudus, madal või negatiivne inflatsioon ja mõnes riigis suurenev poliitiline ebastabiilsus,“ kirjutas Diron.

Moody'se ekspertide hinnangul annab Euroopa Keskpanga poolt hiljaaegu välja hõigatud kvantitatiivne lõdvendamine euroala majandusele veidi tuge, langetades eurot. Nõrk nõudlus omakorda viitab aga sellele, et ettevõtted võivad ajada läbi väiksema energiakuluga.

Samas võib reitinguagentuuri teatel nafta hinna languselt tänu suuremale sisetarbimisele võita USA majandus. G20 riikidele prognoosib Moody's tänavuse ja järgmise aasta majanduskasvuks veidi alla 3%, mis ühtib agentuuri varasemate prognoosidega.

Globaalne kasvuprognoos on tehtud eeldusel, et Brenti toornafta hind on tänavu keskmiselt 55 dollarit barrel ja 2016. aasta keskmine hind jääb 65 dollarile barrel.

Hetkel kuum