Raido Neemre • 27. august 2015 kell 7:15

Naftahiiud ühendasid jõud

Naftahindade langus on suurendanud teenusepakkujate vahelist konkurentsi.  Foto: EPA

Maailma suurim naftafirma Schlumberger ostis 14,8 miljardi dollari eest samuti naftaäris tegutseva Cameron Internationali ja loodab sellega oma teenuseid ja seadmeid efektiivsemalt kasutada, vahendab Bloomberg.

Cameroni aktsionärid saavad 0,716 Schlumbergeri aktsiat ning 14,44 dollarit sularaha iga Cameroni aktsia eest. Tehingu väärtus on ligikaudu 66,36 dollarit aktsia kohta.

Viimase aasta naftahindade langus on sundinud naftafirmasid kärpima oma kulukaid uuringuid ning investeeringuid, suurendades teenusepakkujate vahelist konkurentsi.

“See on märk sellest, et Schlumberger näeb turu põhja,” sõnas Stephens’i analüütik Matt Marietta. “Schlumbergeril oleks veel aega olnud mõelda, kuniks asjad hullemaks lähevad. Samas võib otsus tuua energiainvestoritele mõningase kindlustunde, et me oleme põhjale lähedal.”

Schlumberger kukkus 5% 68,92 dollarile, Cameron aga tõusis 41%, aktsia hinnaks kujunes 60,05 dollarit.

Cameron on maailma suurim n-ö pinnapealsete kaevuventiilide, mis kontrollivad maa-aluste naftareservuaaride vooge, tootja.

Schlumberger loodab saavutada veelgi suurema puurimise ja tootmise efektiivsuse, luues ühtse operatsioonisüsteemi, mis ühendab ettevõtte head insenerioskused ja naftasoonte digitaalse kaardistamise Cameroni varustusega.

Ettevõtted on olnud partnerid alates 2012. aastast, mil ühiselt loodi OneSubsea nimeline ettevõte eesmärgiga parandada süvavees töötamise võimekust, mistõttu ei tulnud ka käesolev ühinemine analüütikutele üllatusena. Ettevõtted loodavad tehinguga ühele poole saada järgmise aasta esimeses kvartalis.

 

Hetkel kuum