Juhan Lang • 28. august 2015 kell 10:45

Vene börsil unusta suhtarvud

Venemaa trikoloor.  Foto: EPA

Unustage hinna ja kasumi suhtarv, viimased makronumbrid ja fundamentaalnäitajad. See, et Venemaa aktsiad on praegu maailmas kõige odavamad, taandub kõik toornafta hinnale, kirjutab Bloomberg.

Kuigi Moskva börsi USA dollaripõhine RTS indeks tegi eile suurima tõusu alates jaanuarist, ei maksaks sellest end lollitada lasta: aktsiad liiguvad lihtsalt samas taktis Brenti toornafta hinnaga, mis tegi suurima hüppe alates 2008. aastast.

Viimase 120 päeva korrelatsioon RTS indeksi ja toornafta hinna vahel on kerkinud kahe aasta kõrgeimale tasemele, 0,53-le. Veel paar nädalat tagasi oli korrelatsioon 0,32. Seega dikteerib Vene börsi liikumissuuna eeskätt riigi suurim ekspordiartikkel.

„Brenti hind on miski, mille järgi turg elab ja sureb,“ selgitas Londonis asuva Blackfriars Asset Managementi portfellihaldur Anastasia Levashova. „Turu jaoks, mis on naftast nii tugevas sõltuvuses, on korrelatsioon väga tugev: kui nafta hind tõuseb, siis rubla rallib ja börs tõuseb, kui aga nafta hind kukub, on ka turul halb päev.“

Eile kerkis teiste seas selliseid energiagigante nagu Lukoil ja Rosneft koondav RTS indeks 6,7% võrra ja rubla tõusis dollari vastu 4,4%. Vene rublapõhine Micex börsiindeks tõusis 2,1%. Kui Brenti hind kukkus esmaspäeval 6,1% võrra, kukkus ka rubla ning RTS vajus 4,9%.

Täna on RTS indeks kaotanud 0,38% ja Micex on tõusnud 0,20% võrra. Rubla on täna USA dollari vastu kaotanud 0,95%, mil ühe dollari vastu tuleb välja käia 66,81 rubla.

Brenti hind on langenud 0,32% võrra, 47,41 dollarile barrel.

Hetkel kuum