Birjo Must • 2 september 2015

Ekspert: nafta hind kukub 25 dollarile

Naftatootmine aeglustus USAs.  Foto: Bloomberg

Nafta langusele panustav spetsialist pole end lasknud viimasel hinnarallil mõjutada ning arvab, et varsti maksab nafta barrel 25 dollarit.

Riskifondijuht Pierre Andurand rääkis Financial Timesile, et turud reageerisid USA naftatoodangu aeglustumise ja OPECi kommentaaride peale üle. Nimelt rallis nafta hind neljapäevast esmaspäevani rohkem kui 25%.

Andurand usub, et hind võtab taas suuna alla ning kukub tõenäoliselt alla 30 dollarile barrelist. „Turul on jätkuvalt ületootmine nii 2016. kui 2017. aastal,“ märkis Andurand, kes prognoosis õigesti 2008. aasta hinnatõusu ning sellele järgnenud varisemist. „Selleks, et turg tasakaalustuks, on meil vaja pikemat aega madalat hinda. Pole olemas kiireid lahendusi.“

Tema riskifond Andurand Capital on sel aastal 10,3% plussis ja kui maksud maha võtta, siis on tõus 6,5%. Ka augustis saavutas fond 2,5% tõusu hoolimata kuu viimastel päevadel toimunud rallist. Brenti toornafta lõpetas augusti 54,15 dollaril barrelist ja WTI nafta 49,20 dollaril barrelist.

Pärast mõnepäevast rallit võtsid naftahinnad aga eile jälle suuna alla. Praegu maksab Brenti naftabarrel taas alla 49 dollari.

Hind kukub kõvasti

Andurandi sõnul polnud OPECi esmaspäevases kommentaaris midagi uut. Samuti ei tulnud USA Energiaagentuuri raport, mis näitas naftatoodangu aeglustumist, Andurandi hinnangul üllatusena.

USA nafta WTI barreli hind võib Andurandi sõnul kukkuda isegi 25 dollarile, mis oleks tänasest hinnast 20 dollarit vähem. „Ma arvan, et WTI barreli hinnavahemik on järgmisel kahel aastal 25-50 dolalrit,“ lausus ta.

Hetkel kuum