Rainer Saad • 8. september 2015 kell 11:00

India teemandipealinna edu pöördus tragöödiaks

Ehtepood Indias  Foto: EPA

India teemandipealinna edu on Hiina nõudluse kukkumise tõttu ainult ühe aastaga muutunud tragöödiaks, kuna tuhanded on kaotanud töö.

Eelmisel aastal jõudsid India lääneosas asuva teemandipealinna Surati edulood rahvusvahelisse meediasse, kuna sealsed ettevõtted teenisid suuri kasumeid, mida jagati heldelt ka oma töötajatega. Näiteks said sajad töötajad endale erinevaid kingitusi, alates teemantidest kuni uute autodeni, kirjutas Reuters.

Nüüd, kui Hiina nõudlus on järsult vähenenud, on Suratis sel aastal suletud juba pooltosinat suurt teemandifirmat. Hinnanguliselt lihvitakse Suratis 80 protsenti kõikidest maailma teemantidest. India firmade teatel on mitmed Hiina ehetemüüjad muutunud maksejõuetuks lepingutega, millede väärtus on miljoneid dollareid.

Alates juulist on Suratis kaotanud töö 5000 teemandisektoriga seotud inimest. Kuna Hiina nõudlus on jätkuvalt languses, võivad veel tuhanded töökohad kaalul olla.

Hetkel kuum