Rainer Saad • 8. september 2015 kell 7:20

Jaapani börs kaotas selle aasta edu

Jaapani börs languses.  Foto: EPA

Jaapani börsiindeks Nikkei 225 langes selle aasta põhjal miinusesse, kuna sealsed investorid on jätkuvalt mures Hiinast tingitud riskide pärast.

Nikkei 225 langes 2,43% ehk 17 427 punktini, kaotades kogu selle aasta tõusu. Nikkei on kukkunud alates augustist, langedes selle ajaga umbes 15%. Jaapani suurimad eksportijad olid jeeni tugevnemise tõttu enamjaolt languses. Sony aktsia odavnes 3,2%, Canon 2%.

Vaatamata Jaapani börsi ebaedule korrigeeriti täna Jaapani teise kvartali majanduslangus väiksemaks. Teises kvartalis langes Jaapani majandus võrreldes möödunud aasta sama ajaga 1,2 protsenti. Eelmiste andmete põhjal langes Jaapani majandus 1,6 protsenti.

Hiina börs, mis eile langes 2,5%, tõusis täna ligi 3%. Hiina ametivõimud teatasid, et tulumaksu ei pea maksma nende aktsiate dividendidelt, mida hoitakse üle aasta. Sellega loodetakse vähendada börside volatiilsust.

„Olukord on kohutav ja meie põhistsenaariumi järgi langeb indeks 2000 punktini, mis oli aastatel 2010-2014 karuturu toetustase,“ ütles ING Financial Marketsi Aasia turgude juht Tim Condon CNBC-le. Täna sulgus Shanghai indeks 3170 punktil.

Hetkel kuum