Mait Kraun • 14. september 2015 kell 16:50

Saksa rahandusminister: lõtv rahapoliitika tekitab uusi mulle

Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble  Foto: Scanpix/Reuters

Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble ütles reedel, et üleliigne likviidsus tekitab finantsturgudel mulle, vahendab CNN Money.

„Kui vaadata globaalset pilti, siis likviidsus finantsturgudel on suurenemas nii era- kui ka avaliku sektori perspektiivist. Arvan, et liigume järgmise mulli suunas,“ ütles Schäuble reedel toimunud konverentsil.

See ei ole esimene kord, mil Schäuble on inimesi hoiatanud. Tema sõnad on praegu aga suurema mõjuga, sest Föderaalreserv peab sellel nädalal otsustama, kas intressimäärasid tõstetakse või mitte. Intressimäärad on USAs olnud nullprotsendi juures juba ligi 7 aastat.

„Ma arvan, et me peaksime eelmistest kriisidest õppinud olema,“ ütles Schäuble. Ta on varemalt hoiatanud, et lõdva rahapoliitika tagajärjed ei ole Föderaalreservi ja Euroopa Keskpanga jaoks sugugi roosilised.

Madalad intressimäärad on aidanud majanduskasvu mõnevõrra elavada, aga suur osa likviidsusest on läinud ka aktsiaturule ja teistesse riskantsematesse varadesse.

„Me oleme näinud, et ainuüksi rahapoliitikaga probleeme me ei lahenda. Sellega on nõustunud nii rahandusministrid kui ka keskpankurid ise,“ ütles ta ja lisas, et paljud riigid peavad läbi viima struktruaalseid reforme, et majandus kasvama hakkaks.

Hetkel kuum