Mait Kraun • 28. september 2015 kell 17:36

Šveitsi suurima ettevõtte aktsia varises 30%

Glencore  Foto: EPA

Tooraine- ja kaevandushiiu Glencore’i aktsiad on täna langenud juba mitukümmend protsenti. Paljude analüütikute sõnul levib nõrkus üle kogu sektori, vahendab CNBC.

Glencore’i aktsia on täna Londoni börsil langenud juba 29 protsenti 68,82 pennini aktsia kohta. Ettevõtte aktsia on tegemas täna ajaloo suurimat langust. Aasta algusest on kaevandusfirma odavnenud 75 protsenti ja 2011. aastast alates 85 protsenti. FTSE 350 kaevandusindeks jõudis madalaima tasemeni alates 2008. aastast.

Toorainete hinnalangus ja Hiina nõudluse jahenemine on kogu toorainesektorile pidurid peale pannud. Analüütikute sõnul on Glencore üks suurimatest kaotajatest, sest ettevõttel on väga kõrge võlakoorem.

„Kaevandusfirmad võtsid tohutult odavaid laene, et üksteise võidu pärast finantskriisi Hiina majanduse stimuleerimisest ja nõudluse kasvust kasu lõigata,“ teatasid investeerimisfirma Investec analüütikud. „Tagajärjed on alles nüüd kohale jõudnud, sest kaevanduste ehitamine võtab väga kaua aega.“

Investec ütles, et Glencore’il on „kõrgem võlakoorem“ kui konkurentidel, isegi siis, kui ettevõte viib läbi järgmise viie aasta jooksul planeeritud restruktueerimised.

Investeerimisfirma lisas, et toorainete hinnalanguse jätkumisel võib Glencore’i majandustulemusi  tabada „peaaegu täielik kokkukukkumine,“ sest ettevõte hakkaks mingi hetk teenindama vaid võlga.

Glencore oli 2014. aastal Fortune Global 500 maailma suurimate ettevõtete pingereas kümnendal kohal. Ühtlasi on tegemist Šveitsi suurima ettevõttega.

Hetkel kuum