Mait Kraun • 10. oktoober 2015 kell 8:31

Aasia valuutad liiguvad hooga üles

Indoneesia ruupia  Foto: EPA

Pärast järsku müügilainet on Aasia regiooni valuutad tänu Föderaalreservile märkimisväärselt taastunud, vahendab CNBC.

Suur müügilaine viis Aasia valuutad madalaima tasemeni alates 90ndate finantskriisist. Muret tekitas asjaolu, et Föderaalreserv oli kohe-kohe intressimäärasid tõstmas, mis tekitas suure kapitali väljavoolu arenevatelt turgudelt. Föderaalreserv otsustas septembris aga intressimäärasid mitte tõsta, mis tuli turgudele üllatusena. Paljud analüütikud ootavad nüüd intresside tõusu alles järgmisel aastal.

Kolme aasta kõrgtase

See aitas mitmed Aasia valuutad – näiteks Indoneesia ruupia ja Malaisia ringgiti – kolme aasta kõrgeimale tasemele. Varem olid valuutad intressimäärade tõusuootustest kukkunud madalaima tasemeni alates 1998. aastast.

Dollari suhtes on Malaisia ringgit kallinenud selle kuu algusest 8,5 protsenti, Indoneesia ruupia lisanud aga dollari suhtes üle 8 protsendi. Lõuna-Korea von on kallinenud oktoobri algusest 2,8 protsenti.

Tõsi, enne selle kuu tõusu oli ruupia kukkunud aasta algusest 18 protsenti ja ringgit 28 protsenti. Malaisia ja Indoneesia on naftaeksportijad, seega on nende valuutasid survestanud ka nafta hinnalangus.

Tõus sai lisahoogu neljapäeval, mil avaldati Föderaalreservi septembrikuise koosoleku detailsemad andmed.

„Föderaalreserv käitus vägagi leebelt ja üritas turgudega rahu sobitada. Rõhutati, et inflatsioon püsib allpool eesmärki ning Hiinas ja arenevatel turgudel läheb järjest halvemini,“ ütles Julius Baeri panga uuringute juht Mark Matthews. „Seega on irooniline, et Hiina ja arenevate turgude valuutad, võla- ja aktsiaturud on nüüd tõusul. Mitmed pangad ütlevad, et arenevate turgude tõus saab otsa, aga tundub, et veidi on veel tõusuruumi.“

Matthews eeldab, et paljud kauplejad hakkavad järgmisel nädalal võtma kasumeid. Teisalt pole langusele panustavate positsioonide hulk veel piisavalt vähenenud.

Pikaajaline langus ei pruugi veel läbi olla

Paljud langusele panustajad usuvad, et trend ei ole muutunud ning arenevate turgude valuutad jätkavad varsti nõrgenemist.

„Föderaalreservi otsus rahapoliitika normaliseerimist edasi lükata on turgudele pakkunud leevendust. Me ei näe seda aga märgina, mis võiks Aasia valuutade trendi teistpidi pöörata,“ ütles ANZ valuutastrateeg Khoon Goh. „Aasia valuutade jaoks on jätkuvalt ees keerulised ajad – majanduskasv aeglustub ja intressimäärade tõstmine jõuab varsti uuesti päevakorda, mis paneb valuutadele taas surve peale.“

Goh soovitab võtta positsioonid, mis panustavad USA dollari tugevnemisele voni ja Taiwani dollari suhtes. Tema sõnul on need valuutad regiooni kõige haavatavamad, eriti kui Hiina majandus jätkab aeglustumist.

Hetkel kuum