Pille Ivask • 12. oktoober 2015 kell 5:35

Energiaminister: nafta hind taastub

Katari energiaminister Mohammed Al Sada  Foto: epa

Katari energiaminister Mohammed Al Sada ütles, et nafta hind on saavutanud oma põhja ning hakkab uuel aastal tõusma, vahendab Bloomberg.

Al Sada väitis, et OPECisse mitte kuuluvate riikide naftatoodang on sel aastal märkimisväärselt kahanenud ning sama trendi on oodata ka uuel aastal. Ta lisas, et OPECi väljavaated uuel aastal muutuvad paremaks.

Al Sada hinnangul toodavad OPECi liikmed uuel aastal päevas keskmiselt 30,5 miljonit barrelit naftat, tänavu on see jäänud 29,3 miljoni barreli juurde. Al Sada viitas, et nõudlus nafta järele kasvab nii arenenud kui ka arenevatel turgudel.

Praegune madal nafta hind on paljusid tootjaid sundinud tänavu kapitalikulusid kärpima 20 protsendi võrra. „Sellest võib välja lugeda, et investeeringud naftatööstusesse vähenevad, mis omakorda võib tähendada tootmismahtude vähenemist,“ selgitas ta.

Brenti toornafta hind on tänavu langenud 8,2 protendi võrra, viimase 12 kuu jooksul on hind langenud 41 protsendi jagu. Reedel sulgus Brenti hind 52,65 dollaril. OPEC on ületanud oma päevast tootmismahtu, milleks on 30 miljonit barrelit, juba 16 kuud järjest.

Al Sada lausus, et OPECi juhid ning OPECisse mitte kuuluvate riikide juhid peaksid millalgi oktoobri lõpus Viinis kohtuma, et arutada naftaturu olukorda.  

Hetkel kuum