Mait Kraun • 13. oktoober 2015 kell 20:47

Börs: Hiina mure turgudel tagasi

New Yorgi börs  Foto: Bloomberg

USA aktsiad taandusid täna seitsme nädala kõrgeimalt tasemelt. Langust juhtisit tööstussektor, sest Hiina import nõrgenes. Ka biotehnoloogiasektor odavnes, vahendab Bloomberg.

Aktsiaturud olid enne tänast neli päeva tõusnud, sest Föderaalreservi minutid septembrikuisest kohtumisest näitasid, et keskpank on intressimäärade tõstmise osas äärmiselt ettevaatlik. Kardetakse, et Hiina nõrgem majanduskasv võib levida üle maailma. Transpordifirmad odavnesid ja ning Nasdaqi biotehnoloogia indeks kukkus kahe nädala madalaima tasemeni.

Standard & Poor’s 500 indeks kukkus 0,7 protsenti 2003 punktini. Dow Jonesi indeks odavnes 50 punkti ehk 0,3 protsenti ja lõpetas päeva 17 081 punktil. Nasdaq Composite indeks kaotas 0,9 protsenti ja Russell 2000 taandus 1,4 protsenti.

„Oktoobri esimesel kümnel päeval tegid aktsiad väga tugeva tõusu,“ ütles investeerimisfirma Penn Capitali partner Eric Green. „Ootused ettevõtete tulemuste suhtes on aga suhteliselt madalad. Majanduskasvu osas on prognoose samuti vähendatud."

Aktsiad hakkasid kauplemispäeva alguses langema, sest Hiina import vähenes juba 11. kuud järjest, mis on pikim languste jada kuue aasta jooksul. Mured Hiina majanduskasvu pärast ja Föderaalreservi ebamäärasus tekitasid augustis aktsiate müügilaine, mis pühkis maailma turgudelt 14 triljonit dollarit. Alates sellest on turud mõnevõrra taastunud ja oktoobris on S&P500 indeks lisanud 4,4 protsenti.

WTI toornafta hind odavnes täna 1 protsendi võrra ja Brent taandus 1,4 protsenti. Kumbki maksis päeva lõpuks 46,63 ja 49,18 dollarit barrelist. Kulla (Comex) hind tõusis 0,3 protsenti ja unts maksab 1167 dollarit.

Hetkel kuum