Pille Ivask • 18. oktoober 2015 kell 13:00

Hispaania kinnisvaraturg rallib

Hispaania kinnisvarasektoril läheb hästi  Foto: epa

Madridi, Barcelona ning Valencia kinnisvaraturg näitab väga visa minekut, mistõttu usuvad analüütikud, et Hispaanias on oodata tublit majanduskasvu, kirjutab Financial Times.

500 000 euro eest saab Valencias neljatoalise korteri, millel on terrass ning teistega jagatud bassein

505 000 euro eest saab Barcelonasse osta merevaatega kolmetoalise korteri

1 000 000 euro eest saab Costa Brava randade lähedusse soetada neljatoalise villa koos aiaga

5 000 000 euro eest saab endale soetada Barcelonas asuva seitsmetoalise renoveerimata villa

20 000 000 euro eest saab osta Madridi ühes paremas linnaosas asuva üheksatoalise villa, millel on muuseas nii oma kino, spaa, saun, jõusaal kui ka kaks basseini.

Allikad: Financial Times ja ftpropertylistings.com

Head minekut ei näita üksnes kinnisvarasektor. Hispaania majanduskasv on tänavu olnud suurim alates 2007. aastast. Viimase aasta jooksul on Hispaania SKT tõusnud 2,7 protsendi võrra. Dollarimiljonäride arv on võrreldes 2008. aastaga kasvanud suisa 40 protsendi jagu. Kõigil neil on märkimisväärne mõju Madridi, Valencia ning Barcelona kinnisvarasektorile.

„Parimates piirkondades on nõudlus viimase viie aasta jooksul tõusnud,“ lausus Hispaania kinnisvarainfosaidi Spanish Property Insight asutaja Mark Stücklin. Inimesed saavad taas laenu võtta. Stücklin märkis, et kui varem oli laenuvõtmine väga kallis, siis nüüd on laenamine muutunud taas odavaks.

Hispaania majanduse taastumine on regiooniti erinev. Barcelona puhul on näha tehingute arvu kasvu, mistõttu on Stücklini hinnangul näha ka märkimisväärset hinnatõusu. Hispaania infrastruktuuriministeeriumi andmeil tõusid Hispaania kinnisvara müüginumbrid esimesel poolaastal võrreldes aasta varasema perioodiga seitsme protsendi võrra. Veelgi enam, võrreldes 2013. aasta esimese poolaastaga tõusid müüginumbrid suisa 58 protsendi jagu. Teisalt näitab statistika, et väiksemates maapiirkondades ja väikelinnades nagu Toledo on kinnisvaraturg endiselt ülepakkumises.

Stücklin kommenteeris, et kuigi nii-öelda esimeses Hispaanias on kinnisvaraturu kasv märgatav, siis nii-öelda teises Hispaanias pole lähiajal kasvutrendi küll näha.

Analüütikud kardavad, et suurt majanduse taastumist nii pea oodata pole. Kuigi Hispaaniasse kerkib suurel hulgal uusarendusi, on töötuse määr riigis suur, 22 protsenti. Teisalt, hinnad on võrreldes muu Euroopaga madalad, mistõttu on ostjad kinnisvara ostmisest üsnagi huvitatud.

Tippaeg on möödas

Välismaalased on Hispaania notarite nõukogu andmeil peamised kinnisvarasektori kasvu põhjustajad. Kinnisvarahinnad kasvasid Hispaanias 2015. aasta esimeses kvartalis 2,65 protsenti.

Kinnisvaraarendaja Taylor Wimpey de Espana müügidirektor Marc Pritchard lausus, et ka turistide kasv võib aidata kaasa Hispaania kinnisvarasektori arengule. Esimese poolaasta jooksul külastas Hispaaniat rekordilised 30 miljonit turisti.

„Kui külastajate arv tõuseb, siis kaasneb sellega mõistagi ahelreaktsioon,“ selgitas ta. „See on aidanud meil näha müüginumbreid, mida me pole juba kaua aega näinud,“ lisas Pritchard.

Stücklin sõnas, et kuigi Hispaania on jätkuvalt veel ostjate turg, siis parim aeg ostuks oli aastal 2013. „Enam ei meelita see ostjaid nii nagu varem. Pakkumine väheneb ja hinnad tõusevad,“ lisas ta.

Hetkel kuum