Mait Kraun • 22. oktoober 2015 kell 18:36

USA tehnoloogiafirmad maksavad vähem makse

Cisco Systems  Foto: EPA

USA tehnoloogiafirmad maksavad keskmisest vähem makse, sest kasutavad erinevaid mooduseid neid vältida, vahendab MarketWatch.

OECD uuringus osalenud 20 riigi seas oli kõige kõrgem ettevõtte tulumaksu määr USAs – 39 protsenti. Vaatamata sellele oli S&P500 indeksi 100 suurima ettevõtte keskmine maksumäär 2014. aastal vaid 28,4 protsenti. Osaliselt on see tingitud sellest, et rahvusvaheliselt on maksud keskmiselt 24 protsenti madalamad kui USAs, selgub WalletHubi uuringust.

Suured tehnoloogiafirmad nagu Apple, Cisco Systems Inc ja Alphabet (varasem nimi Google) maksavad lausa 25 protsenti vähem makse. Seda põhjusel, et rahvusvahelised firmad hoiavad suure osa oma teenitud rahast välismaal.

„Üks meetod, kuidas rahvusvahelised ettevõtted maksavad vähem makse, on offshore maksed,“ ütles WalletHubi uurija Jill Gonzalez.

„Selleks luuakse välismaised tooraineid või osi tootvad tütarfirmad riikidesse, kus on madalamad maksud. Siis ostab ettevõtte USA üksus neid osi omahinnast kallimalt. Seega jääb välismaistele tütarfirmadele suurem kasum, mis väldib USA kõrgeid maksumäärasid,“ lisas ta.

Organisatsiooni Citizens for Tax Justice’i ja PIRG Education Fundi hiljuti tehtud uuringust selgus, et 500 suurimat USA ettevõtet hoiab välismaal 2,1 triljoni dollari väärtuses kasumeid, et vältida maksude maksmist USAs. Kui ettevõtted tooksid raha kodumaale, peaksid nad kokku maksma riigile 620 miljardit dollarit makse.

Hetkel kuum