Mait Kraun • 9. november 2015 kell 20:45

Börs: investorid kardavad Fedi toe kadumist

New Yorgi börs  Foto: EPA

Turud peavad intressimäärade tõstmist detsembris järjest tõenäolisemaks ja see pani maailma aktsiaturud langema, vahendab Bloomberg.

Investorid arvavad, et pikalt aktsiaturge toetanud Föderaalreservi lõtv rahapoliitika saab läbi. Standard & Poor’s 500 indeks tegi terve kuu suurima languse. Suurimad kaotajad olid Caterpillar ja Nike. Aktsiaturud üle maailma tegid kolme nädala suurima languse. Dollari kurss jõudis lähedale kümnendi kõrgeimale tasemele.

Seoses intressimäärade tõstmisega kardetakse, et kapitali väljavool arenevatelt turgudelt kiireneb. See pani ka arenevate turgude aktsiad langema.

Reedel teatas USA tööturuamet, et oktoobris loodi 271 000 uut töökohta, mis ületas tugevalt analüütikute ootusi (185 000). Tegemist on peaaegu terve aasta parima tulemusega. Töötuse määr kukkus aga 5 protsendini, mis on madalaim näitaja alates 2008. aasta aprillist. Turud võtsid seda positiivse signaalina aktsiad märkimisväärselt ei langenud. Täna panustasid investorid aga just sellele, et Föderaalreservi tugi kaob detsembris aktsiaturult ära.

“Inimesed seedisid nädalavahetusel USA majandusandmeid ja mõistsid, et detsembrikuine intressimäärade tõus võib saada reaalsuseks,” ütles investeerimisfirma Boston Private Wealthi strateeg Robert Pavlik. “Ma arvan, et 0,25protsendiline intresside tõstmine turgu alla ei vea. Turgu veab alla see, mis tuleb pärast seda. Kui kiiresti hakatakse intresse tõstma?”

Standard & Poor’s 500 aktsiaindeks langes 1 protsendi võrra 2078 punktini, mis on suurim langus laates 2. oktoobrist. Dow Jones odavnes samuti 1 protsendi ja lõpetas päeva 17 730 punktil.

WTI toornafta lõpetas päeva 43,87 dollaril barreli kohta ning Brenti barrel maksab 47,3 dollarit. Kulla (Comex) hind tõusis alla 0,1 protsendi 1088 dollarini untsist.

Hetkel kuum