Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  BRICi ajastu sai läbi

  BRIC-riikdiest läheb praegu India majandusel kõige paremini.Foto: EPA

  BRICi riikide ajastu hakkab lõpule jõudma, sest investeerimispank Goldman Sachs sulges pikki aastaid võidukäiku teinud fondi.

  Panga varahalduse osakond sulges oma kahjumliku BRIC-riikide (Brasiilia, Venemaa, India ja Hiina) fondi ning liitis selle möödunud nädalal arenevate turgude fondiga. Goldman Sachs lõpetas oma üheksa aasta vanuse toote pakkumise, kuna ei oota sealt enam märkimisväärset kasvu, vahendas uudisteagentuur Bloomberg panga teadet.
  Investorid pole sellest kombinatsioonist huvitatud
  Neliteist aastat pärast seda, kui Goldman Sachsi ökonomist Jim O'Neill mõtles välja akronüümi, mis lubas enneolematut investeerimisbuumi, on suurimad arenevad turud täbaras olukorras. Venemaa ja Brasiilia vaevlevad majanduslanguse küüsis ning pikalt maailmamajanduse kasvumootoriks olnud Hiina majandus kasvab tänavu tõenäoliselt aeglaseimas tempos alates 1990. aastast.  
  BRIC-riikide fond on alates 2010. aasta tipust kaotanud 88% oma väärtusest. Samuti pole investorid enam huvitatud nelja riiki korraga investeerimisest. "BRIC-riikide kiire ja jätkusuutlik kasv on viimase viie aasta jooksul olnud väga keeruline," rääkis UBS Wealth Managementi arenevate turgude osakonna investeeringute juht Jorge Mariscal. "BRICi kontseptsioon oli populaarne, kuid miski ei kesta igavesti," märkis ta.
  Riikide olukord halveneb
  BRICi fondi võtab üle Arenevate Turgude Aktsiafond. See on osa investeerimispanga strateegiast optimeerida oma varasid ja kaotada ära kattuvad tooted. Pank otsustas liitmise kasuks, kuna see annab investoritele ligipääsu suuremale hulgale arenevatele turgudele. Samuti märkis pank, et arenevate turgude fond on saavutanud ühe-, kolme- ja viieaastasel perioodil oodatust paremad tulemused. BRICi fond kaotas aga viimase viie aasta jooksul 21%.
  Kümne aasta jooksul pärast BRICi ühise nimetaja loomist kasvatasid riigid oluliselt oma majanduslikku jõudu maailmas. MSCI BRIC indeks tõusis kuni 2010. aastani kümne aastaga 308% võrreldes SjaP 500 indeksi 15%se tõusuga.
  Kuigi neli riiki moodustavad siiski kokku enam kui viiendiku globaalsest majandusest, on nende kasvuväljavaated tuhmunud. Viimase aastaga on olukord muutunud veelgi halvemaks. Brasiilia taastub korruptsiooniskandaalist ning halvimast majanduslangusest 25 aasta jooksul. Venemaa ettevõtted on sanktsioonide tõttu globaalsest majandusest ära lõigatud. Hiina majandus jaheneb ning Indias, kus majandus küll kasvab, on peaminister Narendra Modi hädas reformide elluviimisega.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Kakskeelse Eesti visa, aga pöördumatu lõpp
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA aktsiaturg tõusis neljandat nädalat järjest
USA aktsiaturg lõpetas reedel nädala tugeva tõusuga, kui investorite kindlust turgude osas on kasvatanud oodatust madalamad inflatsiooninumbrid, mis näitavad, et inflatsiooni tipp võib olla juba seljataha jäänud. Nii S&P 500 kui Nasdaqi indeks tõusid neljandat nädalat järjest, vahendab Reuters.
USA aktsiaturg lõpetas reedel nädala tugeva tõusuga, kui investorite kindlust turgude osas on kasvatanud oodatust madalamad inflatsiooninumbrid, mis näitavad, et inflatsiooni tipp võib olla juba seljataha jäänud. Nii S&P 500 kui Nasdaqi indeks tõusid neljandat nädalat järjest, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand: kui iseloomud ei klapi, siis koostööd ei tule
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Keskerakonna esimehena jätkab Jüri Ratas Aseesimehed Kõlvart, Kiik, Karilaid, Toom
Keskerakond valis tänasel kongressil esimehena jätkama Jüri Ratase.
Keskerakond valis tänasel kongressil esimehena jätkama Jüri Ratase.
Sõjast põgenenud ukrainlased kohtusid Eesti IT-kooli katsel: "Boltist räägitakse meil majandustunnis!"
IT-ettevõtjate asutatud kood/Jõhvi sisseastumiskatsetele saabunutest on tänavu veidi enam kui veerand pärit Ukrainast.
IT-ettevõtjate asutatud kood/Jõhvi sisseastumiskatsetele saabunutest on tänavu veidi enam kui veerand pärit Ukrainast.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.