Pille Ivask • 22 november 2015

Iraak ujutab USA naftaga üle

Fakka naftaväli Iraagis  Foto: epa

USA Energia Informatsiooni Administratsiooni andmeil kahekordistas USA naftaeksporti Iraagist, kirjutab CNN Money.

Massiline Iraagi nafta sisseostmine lisab veelgi niigi ülepakkumises olevale globaalsele naftaturule hoogu juurde. Naftabarreli hind langes sel nädalal 40,06 dollarini, mis tähistab viimase nelja kuu madalaimat taset. Novembrikuu jooksul on nafta hind langenud tervelt 12 protsendi võrra.

ISIS hinda ei tõsta

USA naftaimport Iraagist tõuseb ajal, mil Lähis-Ida geopoliitiline olukord on kõike muud kui stabiilne. Prantsusmaa, USA ning Venemaa teevad Süürias õhurünnakuid, et ISISele tuul alla teha. ISIS on võtnud vastutuse eelmisel reedel Pariisis toimunud koletu hirmsa veretöö eest, kus hukkus 129 inimest.

Üldjuhul toovad seesugused sündmused kaasa ebastabiilsuse ning see omakorda viib nafta hinna üles. Seekord seda aga ei juhtunud, kuna Lähis-Idast tulevat naftat on liiga palju, mistõttu pole tarneraskusi põhjust karta.

Platssi toimetaja Luciano Battistini lausus, et tarnekatkestuste hirmu aitab peletada see, et globaalsel naftaturul on suur ülepakkumine.

Iraagist tuleb naftat juurde

Iraak on sel aastal naftatootmist hoolimata ISISe tegevusest ning odavatest hindadest tõstnud.

Rahvusvaheline Energiaagentuur on teada andnud, et OPECi, eeskätt just Iraagi jõuline toodangu kasv on kaasa toonud selle, et iga päev toodetakse kolm miljonit barrelit naftat rohkem kui tarvis. OPECi naftatoodang peaks tänavu aastal võrreldes eelmise aastaga kasvama ühe miljoni barreli võrra päevas. Seda peamiselt tänu Iraagi toodangule.

Plattsi hinnangul suureneb Iraagi nafteksport USAsse veelgi.

Põhjus, miks Iraak rohkem naftat USAsse ekspordib, on üsna lihtne. Nimelt on Mehhiko lahe ranniku äärsetes piirkondades nafta rafineerimine odavam kui Euroopas. Mehhiko lahe ranniku äärseteks piirkondadeks peetakse eeskätt selliseid USA osariike nagu Texas, Louisiana, Alabama, Mississippi ja Florida. Nende piirkondade majandus elatub peamiselt turismist, põllumajandusest, kalandusest, aga ka näiteks lennutööstusest.

Battistini selgitas, et tarnides naftat Mehhiko lahe äärsetesse piirkondadesse on tootjatele kasum suurem.

Oktoobri viimase nädala jooksul importis USA Iraagist 521 000 barrelit naftat päevas. Selle aasta augustis ei importinud USA mitme nädala vältel üldse Iraagi naftat.

Siiski on oluline märkida, et USA impordib rohkem naftat teistest riikidest peale Iraagi. Oktoobri viimase nädala jooksul importis USA päevas 900 000 barrelit Saudi Araabia naftat ning kolm miljonit barrelit naftat Kanadast.

Hetkel kuum