Mait Kraun • 23. november 2015 kell 4:00

Aktsiad, mis võivad trotsida majanduslangust

Starbucksi aktsia on aasta algusest kallinenud 43 protsenti.  Foto: Bloomberg

Mida volatiilsemad aktsiaturud, seda raskem on leida head kasvu pakkuvaid aktsiaid. Morgan Stanley pani kokku nimekirja aktsiatest, mis võiksid kasvada ka majanduslanguse ajal, vahendab CNN Money.

Aktsiaturgudel on heitlikud ajad – Dow Jonesi indeks on aasta algusega võrreldes kokkuvõttes langenud ning volatiilsus on kasvanud. Investorid alles taastuvad augustikuisest müügilainest.

Globaalne majanduskasv tuleb sel aastal tõenäoliselt kuue aasta madalaim. Paljud investorid kardavad, et USAd võib lähitulevikus tabada majandussurutis.

Morgan Stanley pani hiljuti kokku nimekirja aktsiatest, mis võiksid pakkuda tootlust ka maailmamajanduse märkimisväärse jahenemise korral. Panga nimekirjas on kokku 36 aktsiat. Allpool on ettevõtted, mille turuväärtus ületab 15 miljardit dollarit.

Google

Virtuaalmaailma reklaamiturg kasvab ja sellest võidab kõige rohkem Google. Morgan Stanley arvates on ettevõttel interneti reklaamiturul ideaalne positsioon. Google'il ei ole ainult levinuim otsingumootor, neil on ka maailma suurim videoplatvorm YouTube. Ettevõtte aktsia on aasta algusest tõusnud 28 protsenti.

Facebook

Facebookil on lisaks peamisele veebilehele ka Instagram ja WhatsApp, mis kasvavad kiiresti. Facebook on ise maailma kõige suurem sotsiaalvõrgustik. Morgan Stanley sõnul on ettevõttel tohutult hea võimalus reklaamiturul kasvada. Aasta algusest on Facebooki aktsia kasvanud 21 protsenti.

Salesforce.com

Pilveteenused muudavad tehnoloogiamaailma. Salesforce.com on heal positsioonil, et nendest muutustest kasu lõigata. Ettevõte analüüsib eri andmeid, et saada aru äriklientide käitumisest ja ostuharjumustest. Morgan Stanley sõnul hakkab Salesforce järgnevatel aastatel tootma korralikku rahavoogu. Ettevõtte aktsia on tänavu kasvanud 27 protsenti.

Under Armour

Spordirõivaid tootval Under Armouril on sel aastal läinud väga hästi. Aasta algusest on ettevõtte aktsia tõusnud 44 protsenti ning Morgan Stanley hinnangul kasv jätkub. Pank ennustab, et rõivatootja suudab järgnevatel aastatel näidata 20protsendist käibekasvu peamiselt tänu toodete innovatsioonile ja rahvusvahelisele laienemisele.

Starbucks

Ameeriklastele meeldib kohvi juua. Starbucks on ses kategoorias üks juhtivaid ettevõtteid ning nende müük kasvab nii USAs kui ka välismaal. Starbucks investeerib ka tehnoloogiasse, mis võimaldavad klientidel hõlpsamini kohvi tellida ja kontakti hoida. Ettevõtte aktsia on aasta algusest kallinenud 43 protsenti.

Apple

Apple on ameeriklaste lemmikaktsia ja tundub, et selle kasv ei ole veel peatunud. Morgan Stanley arvates on Apple'i eelised kõrged hinnad, lojaalne kliendibaas ja iPhone'ide müügikasv Hiinas. Panga hinnangul suudab õunafirma oma käivet välisturgudel kasvatada. Aasta algusest on Apple'i aktsia odavnenud 0,15 protsenti.

Avago Technologies

Avago Technologies on üks firmadest, mis toodab osi Apple'i toodetele. Ettevõte üllatas tänavu turge pooljuhtide tootja Broadcomi ostuga – firma eest maksti 37 miljardit dollarit. Morgan Stanley sõnul on Avago enda turusegmendis domineeriv ettevõte. Aasta algusest on aktsia kallinenud 17 protsenti.

Monster Beverage

Viimase aasta jooksul on Monster Beverage'i aktsia kallinenud 36 protsenti. Morgan Stanley hinnangul ei kajastu hinnatõusus Monsteri täielik potentsiaal ning aktsiahind võiks edasi kasvada. Monster peaks kasu saama tarbimise kasvust, rahvusvahelisest laienemisest, suurematest hindadest ja koostööst Coca-Colaga. Aasta algusest on aktsia kallinenud 19 protsenti.

Chipotle

Kiirtoidukett Chipotle jätkab oma turuosa suurendamist. Paljuski tuleb see teiste ettevõtete, näiteks McDonald'si arvel. Chipotle on kiirtoiduäris üks juhtivaid ettevõtteid – pakutakse kõrge kvaliteediga toitu, mille hind on taskukohane. Analüütikute teatel võiks ettevõtte kasv jätkuda tänu välismaisele laienemisele. Aasta algusest on aktsia tõusnud 5 protsenti.

American Tower

Telefonimastid ei ole mobiilsidebuumi kõige põnevam osa. Sellegi poolest on neid vaja, sest inimeste saadetavad andmemahud kasvavad pidevalt. See on ka põhjus, miks American Toweril läheb hästi. Analüütikute sõnul hakkab ettevõte järgnevatel aastatel dividende kasvatama. Aasta algusest on aktsia kukkunud kuus protsenti.

Alexion Pharmaceuticals

Alexion Pharmaceuticalsi puhul on kõige tähtsam uus verehaiguste ravim Soliris, mis võib Morgan Stanley hinnangul tuua ettevõttele miljardi dollari ulatuses lisakäivet. Lisaks on Alexion Pharmaceuticals äsja valmis saanud mitu uut ravimit. Ettevõtte aktsia on aasta algusest kukkunud 17 protsenti.

Celgene

Biotehnoloogia aktsiate buum on viimastel kuudel läbi saanud ja sektor kukkunud mitukümmend protsenti. Vähemalt mõni biotehnoloogia aktsia on aga ebaõiglaselt investorite soosingust välja langenud. Näiteks Celegene'i käibekasv on endiselt märkimisväärne – sellele aitab kaasa seljaajupõletiku ravim Revlimid. Aktsia on kallinenud 2 protsenti.

Tesla Motors

Morgan Stanley autoturu analüütik Adam Jones armastab Teslat. Analüütiku usub, et Tesla suudab isesõitvate autode tööstust muuta ja seda domineerima hakata. Tema arvates võiks ettevõtte aktsia järgmisel aastal kahekordistuda. Tänavu on Tesla aktsia odavenenud 2 protsenti.

LinkedIn

Ärikontaktidele mõeldud sotsiaalvõrgustikul LinkedIn on võimalus hõivata professionaalsel reklaamiturul suur osa, ütleb Morgan Stanley. See mõjuks aktsiale hästi, sest LinkedIn lõikab juba praegu digitaliseerimise protsessist kasu. Sellel aastal on ettevõtte aktsia odavnenud 15 protsenti.

Edwards Lifesciences

Edwards Lifesciences toodab tehislikke südameklappe. Morgan Stanley hinnangul suureneb südameklappide turg järgneva kümne aasta jooksul viiekordselt. Ettevõtte aktsia on tänavu kallinenud 13 protsenti.

Hetkel kuum