Mait Kraun • 23. november 2015 kell 18:53

Miljardär: kunstiteoste hinnad tekitavad muret

Kunstinäitus  Foto: EPA

Miljardär Ken Griffin ütles, et kunstiteoste turul toimuv hinnatõus on murettekitav.

Citadele riskifondi asutaja ja innukas maalide kollektsionäär ütles täna CNBC-le, et kunstiteoste turule on sisenenud liiga palju investoreid. Varem tegutsesid seal peamiselt kollektsionäärid ja maaklerid.

„Ma arvan, et inimesed peaksid mõtlema, kas kunsti saab investeeringuna võtta,“ ütles ta. „Mul oleks põhjus selle pärast muretseda.“

Tõsi, Modigliani maal müüdi eelmisel kuul toimunud Christie'si oksjonil 170 miljoni dollariga – kallimalt on oksjonil müüdud vaid Picasso maal „Les Femmes d’Alger“. Griffini sõnul on odavmate maalide turg aga ära vajumas.

„Me näeme, et kõige kuulsamate kunstnike parimad tööd müüakse rekordiliste hindade eest maha,“ ütles ta. „Aga parimate kunstnike teisejärgulised tööd ja vähemtuntud kunstnike parimad tööd on hinnas langema hakanud.“

Hiljuti lõppesid Sotheby ja Christie's oksjonimajade kahenädalane kunstiteoste müük. Selle ajaga müüdi maale kokku 2 miljardi dollari eest. Mitmete teoste hinnad – näiteks Modigliani, Warholi ja Basquiati teosed – kujunesid prognoositust kallimaks. Paljude hinnad olid aga prognoositust madalamad ja mitmeid maale ei suudetud mahagi müüa.

Hetkel kuum