Mait Kraun • 24. november 2015 kell 20:58

Börs: turud tõusid koos naftaga

New Yorgi börs  Foto: Bloomberg

USA aktsiaturud hakkasid päeva alguses Vene sõjalennuki allatulistamise intsidendi tõttu langema. Pingete kasvamise tõttu hakkas aga nafta hind tõusma, mis mõjus omakorda aktsiatele hästi, vahendab Bloomberg.

Standard & Poor’s 500 aktsiaindeks tõusis 0,1 protsenti 2089 punktini. Dow Jones kallines samuti 0,1 protsenti ja jõudis 17 812 punktini. Euroopa aktsiaturud olid täna languses, sest kardetakse, et Türgi ja Venemaa vahelised pinged võivad eskaleeruda. Kuld ja USA riigivõlakirjad kallinesid, sest investorid maandasid riske.

Finantsturud rahunesid aga õhtuks maha, sest analüütikud nii Venemaal kui ka Euroopas nentisid, et Venemaa ja Türgi vaheliste pingete eskaleerumine on ebatõenäoline. Seda peamiselt põhjusel, et Türgi on NATO liige. Intsident juhtus ajal, mil Brüsselis on jätkuvalt potentsiaalse terroriohu tõttu eriolukord.

„Kui maailmas sellised ebamäärased sündmused toimuvad, hakkavad investorid turvasadamana vaatama ka USA poole,“ ütles investeerimisfirma Boston Private Wealthi investeeringute juht Tom Anderson. „USA majandus on väga heas seisus. Me oleme aktsiaturgude osas seega positiivselt meelestatud. Kindlasti tekitavad need sündmused siiski ka siin ebakindlust.“

Lähis-Ida pingete tõttu hakkas nafta hind kallinema ja see aitas ka aktsiate õhtusele hinnatõusule kaasa. WTI tõusis 2,1 protsenti ja Brent lisas 2,4 protsenti. Kumbki maksis päeva lõpuks 42,63 ja 45,89 dollarit barrelist. Kulla (comex) hind tõusis 0,7 protsenti ja unts maksab 1074,5 dollarit.

Hetkel kuum