Juhan Lang • 25. november 2015 kell 7:34

Toorainete supertsükkel sängitatakse mulda

Kivisöe hind on viimastel aastatel tublisti langenud.  Foto: EPA

Viimane kord, kui Bloombergi tooraineindeks oli nii madalal kui praegu, oli Apple’i enimmüüdud toode lauaarvuti ja selle eest sai maksta frankides ja markades, kirjutab Bloomberg.

Nimelt on 22 tooraine hinna liikumist peegeldav indeks kukkunud tipust juba kahe kolmandiku võrra, madalaimale tasemele alates 1999. aastast. Nüüd ollakse taas seal, kus nn supertsükkel alguse sai, sest pulliturgu vedas eeskätt Hiina tootjate kasvanud nõudlus kivisöe, nafta ja metallide järele.

Lõuna-Aafrika Vabariigis Kaplinnas tegutseva ja 33 miljardi dollari eest varasid haldava Allan Gray investeeringute juhi asetäitja Andrew Lapping meenutas, et sel ajal puudutas industrialiseerumine 1,3 hiinlast ehk midagi sellist pole sellises ulatuses varem nähtud. „Pole mingit võimalust, et see saaks jätkuda lõputult,“ nentis ta.

Kui esimese naela supertsükli kirstu lõi Hiina jahenev majandus (kasvutempo on viimase veerandsajandi aeglaseim), siis viimase naela lööb sinna peagi Föderaalreserv, mis plaanib tõenäoliselt järgmisel kuul esimest korda alates 2006. aastast intresse tõsta.

Intresside tõusu ootus on omakorda surunud üles dollari kursi – kuna toorained kauplevad valdavalt dollarites, kärbib see omakorda globaalsete ostjate ostujõudu.

Hetkel kuum