Juhan Lang • 25. november 2015 kell 12:14

Ukraina sulgeb õhuruumi kõigile Vene lennukitele

Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk.  Foto: Bloomberg

Ukraina keelas kõigil Vene lennukitel oma õhuruumi kasutamise ja Vene riiklik naftafirma Gazprom teatas, et katkestas gaasitarned Ukrainasse.

Otsuse lendude keelamise kohta tegi teatavaks Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk valitsuse istungil ning keeld laieneb nii militaar- kui tsiviillendudele, vahendas BBC.

Varem oli Gazprom teatanud, et peatas Ukrainasse gaasitarned pärast seda, kui sealne valitsus ei teinud nõutud ettemakseid.

Jatsenjuki kinnitusel instrueerib valitsus lennuametit kooskõlas rahvusvahelise õigusega, et viimane teavitaks Venemaad sellest, et nende lennufirmadel ja lennukitel pole enam õigust Ukraina õhuruumi kasutada.

Gazpromi tegevjuht Aleksei Miller teatas, et Ukraina on kasutanud ära kogu gaasi, mille eest on maksnud. „Tarned on peatatud kuni uute maksete laekumiseni,“ lausus ta. „Keeldumine Vene gaasi ostmisest seab tõsisesse ohtu gaasi transiidi Euroopasse läbi Ukraina ja tarned Ukraina tarbijatele eeloleval talvel.“

Jatsenjuk kinnitas, et Ukraina valitsus otsustas lõpetada gaasi ostmise Venemaalt.

„Neil on kõik segamini. Mitte nemad ei ole need, kes meid enam gaasiga ei varusta, vaid meie oleme need, kes neilt enam gaasi ei osta. Selle põhjus on asjaolu, et oleme saanud oma Euroopa partneritelt palju paremaid hinnapakkumisi kui meie idanaabrilt,“ ütles Jatsenjuk.

BBC teatel tuleb ligi 15% Euroopa gaasist Ukraina kaudu.

Hetkel kuum