Pille Ivask • 10. detsember 2015 kell 12:00

OPEC: konkurentide toodang väheneb

OPECi andmeil konkurentide naftatoodang uuel aastal väheneb  Foto: epa

OPEC avaldas oma kuuraporti, kus märgitakse, et konkurentide naftatoodang peaks uuel aastal vähenema ja see toob kaasa nafta hinna tõusu.

Raportis märgitakse, et OPECisse mitte kuuluvate naftatootjate toodang on võrreldes 2014. aastaga sel ja järgmisel aastal väiksem. „2016. aastaks on oodata, et nende tootjate päevane naftatoodang langeb 380 000 barreli võrra, kokku 57,14 miljonile barrelile päevas,“ seisab raportis.

Samal ajal, kui konkurentide toodang langeb, peaks OPECi andmeil uuel aastal nõudlus globaalsel turul tõusma. Päevane nõudluse kasv peaks jääma 1,25 miljoni barreli juurde, mis tähendab, et kogu päevane nõudlus peaks püsima 94,14 miljoni barreli juures. Nõudluse prognoosi tõstis OPEC seetõttu, et Euroopa ning Aasia turgude nõudlus on olnud arvatust suurem. Viimase puhul tuuakse eriti esile Indiat, Indoneesiat ja Taid, ent mitte Hiinat.

Ühtlasi andis OPEC signaali, et nõudluse tõusu korral ollakse igati valmis oma toodangut suurendama. Kui ametlikult on organisatsiooni liikmete kogutoodangu päevane lagi 30 miljonit barrelit, siis näiteks möödunud kuul jõudis see 31,8 miljoni barrelini.

Kuigi mitu OPECi liiget võib rõõmustada selle üle, et konkurentide toodang väheneb, on organisatsiooni liikmete omavahelised suhted üsna hapud.

Teadupärast on Iraan lubanud turule naastes oma toodangut suurendada isegi siis, kui Saudi Araabia sellega nõus ei ole ja ise toodangut vähendada otsustab. OPECi vaesemasse seltskonda kuuluv Venezuela on aga korduvalt teatanud, et grupp võiks naftatoodangut vähendada, kuna see aitab hinda tõsta.

Läinud reedel toiminud OPECi kohtumisel otsustati, et toodangut ei vähendata. Kuigi saudid teatasid, et on valmis toodangut vähendama, kui teised, OPECisse mitte kuuluvad riigid nii teevad, polnud keegi pakkumisest huvitatud.

Hetkel kuum