Birjo Must • 29. detsember 2015 kell 8:45

Rubla kukkus aasta põhja

Naine jälgib Moskva tänaval Vene rubla kursi tablood.   Foto: EPA

Esmaspäeval kukkus Vene rubla USA dollari suhtes selle aasta madalaimale tasemele, kuna nafta hind jätkab langust.

Dollar tõusis eile korraks 72,47 rublale, samal ajal kui Brenti naftabarreli hind langes allapoole 37 dollari piiri. Rubla nõrgenemine peegeldab selle tugevat korrelatsiooni nafta hinnaga, mis on Vene peamine ekspordiartikkel.

"Me oleme jätkuvalt nafta hinna pantvangid," rääkis Metallinvestbanki peamaakler Sergei Romantšuk Wall Street Journalile.

Kannatavad ka teised valuutad

Koos rublaga nõrgenevad ka paljud teised arenevate turgude valuutad, kuna Hiina majanduskasvu aeglustumine ja ülimadal nafta hind annavad tugeva hoobi tooraine eksportijatele.

Kasahstani tenge on sel kuul kaotanud 6% oma väärtusest ja alates augustist on see nõrgenenud 42%. Mehhiko peeso, mis on samuti naftast sõltuv valuuta, on sel kuul nõrgenenud 4%. Esmaspäeval jäid need valuutad dollari suhtes muutumatuks.

Detsembris tõstis USA Föderaalreserv esimest korda seitsme aasta jooksul intressimäärasid ning see peaks analüütikute hinnangul dollarit veelgi tugevdama. Mis omakorda suurendaks arenevate turgude probleeme. Seda eriti just riikides, millel on suured võlad dollarites, näiteks Brasiilia, Türgi ja Lõuna-Aafrika.

Deutsche Banki analüütiku Sebastien Galy sõnul olukord tõenäoliselt ei parane. "Seni, kuni Hiina majanduskasvu osas pole selgust ja me ei tea, kuidas Fed intressimäärasid tõstab, jäävad arenevad turud nõrgaks," märkis ta.

Samas arvavad analüütikud, et järgmisel aastal enam 2015. aasta langus ei kordu.

Vene majandusel läheb üha kehvemini

Esmaspäevane Vene rubla langus oli aga Romantšuki sõnul tingitud pühade-eelsest ajast. Tema sõnul sulgevad paljud turuosalised oma valuutapositsioone vahetult enne 10-päevaseid pühi.

Kuna Venemaa majandus on kehvas olukorras, siis pole aga ka rublal suurt tõusulootust. Esmaspäeval selgus, et novembris langes riigi majandus aastataguse ajaga võrreldes 4%. Oktoobris oli langus 3,7%.

Hetkel kuum