Birjo Must • 30. detsember 2015 kell 7:45

Saksa aktsiad tegid imelise aasta

Kaks pulli sümboliseerivad Frankfurdi börsil aktsiate tõusu.   Foto: EPA

Saksa aktsiad edestasid sel aastal nii Euroopa kui ka globaalseid aktsiaid ning investorid panustavad nende tõusule ka järgmisel aastal, kirjutab Bloomberg.

Saksa peamine börsiindeks DAX kerkis sel aastal 27 korda uuele tipptasemele, enne kui suundus karuturule. Sellegipoolest lõpetab indeks aasta tõenäoliselt 11%se tõusuga, mis edestab nii Euroopa peamist aktsiaindeksit Stoxx Europe 600 kui globaalset indeksit MSCI All Country World Index.

Tõusule tuleb lisa

Strateegid prognoosivad, et Saksa indeks rallib 2016. aastal edasi, kuna nafta hind püsib madal ja nõrk euro toetab eksportivaid firmasid. Kui eksportijad said selle aasta alguses Euroopa Keskpanga stimuleerimismeetmetest hoo sisse, siis muutus aasta teine pool süngemaks. Augustis Hiinast levima hakanud börsipaanika ning septembris lahvatanud Volkswageni skandaal pühkisid Saksa firmade väärtusest 368 miljardit dollarit. Alates septembrist on indeks tasa teinud pool varasemast kaotusest.

"See oli väga hea aasta investori jaoks, kel jagus distsipliini ja kes püsis oma investeerimistrateegia juures," märkis Lampe Asset Managementi fondijuht Michael Woishneck. "Nafta ja euro püsimine samal tasemel peaks toetama kasvu. 2016. aasta võib olla DAXi jaoks hea."

Euro langeb edasi

Kõigil indeksit järgivatel börsil kaubeldavatel fondidel (ETF) oli sel kuul suurim raha sissevool pärast juunit. See näitab, et ärevamad ajad peaksid möödas olema. Saksa majandusele prognoositakse tulevaks aastal 1,8% kasvu. Euroalal tervikuna peaks kasv jääma 1,7% lähedale.

Bloombergi küsitletud analüütikud prognoosivad DAXile tuleval aastal keskmiselt 8,6% rallit. Naxitis SA ennustab aga indeksile koguni 17% tõusu. Valuutastrateegid arvavad samal ajal, et euro nõrgeneb 1,05 dollarile ja püsib sel tasemel kolm järgmist kvartalit.

Hetkel kuum