Pille Ivask • 2 jaanuar 2016

Mida toob aasta 2016 globaalsele naftaturule?

Nafta  Foto: Epa

Naftaeksperdid väidavad, et alanud aasta saab globaalsele naftaturule olema üsna keerukas ning hinnatõusu on oodata alles aasta lõpus, kirjutab CNN Money.

Nafta hind langes 2015. aastal 35 protsendi võrra ning barreli hind jääb praegu 37 dollari piirimaile. Nii madalat taset pole nähtud alates majanduskriisi ajast.

Selgub, et nafta hind ei rõõmusta tootjaid nii pea. Enamik eksperte küll väidab, et hind hakkab sel aastal tõusma, ent enne seda teeb veel korraliku languse.

Goldman Sachsi ennustuste kohaselt peaks veebruaris naftabarreli hind jääma 38 dollari juurde, mis on madalam kui lõppenud aasta keskmine.

Nafta hinna languse peamine põhjus on see, et turul puudub tasakaal: pakkumine on oluliselt suurem kui nõudlus. Hiina naftanõudlus on langemas, samas kui suuremad naftatootjad kraaklevad omavahel turuosa pärast.

OPEC, kes on jätkuvalt naftaturul toimuva mängu olulisim mängija, juhatab endiselt vägesid ning keeldub tootmist kärpimast. Saudi Araabia juhitud organisatsioon püüab tuule alla teha neile tootjatele, kelle jaoks on naftatootmine kallis ettevõtmine. Viimase all peetakse silmas eeskätt USA naftatootjaid.

Alanud aasta toob eriti teravalt esile ka Iraani küsimuse, mis on ühtlasi tekitanud vastuolusid OPECi sees. Teadupärast on Iraan lubanud pärast sanktsioonide eemaldamist hakata hoogsalt naftat tootma ning seda isegi juhul, kui saudid seda ei toeta. Iraan on lubanud, et päevane naftatootmine tõuseb sel aastal tervelt 1,5 miljoni barreli jagu. See aga tähendab, et ületootmine saab veelgi hoogu juurde.

Nafta hind on 18 kuuga langenud märkimisväärselt: 108 dollarilt 37 dollarini. Eriti valusalt peaks see lööma USA naftatootjaid, kuna nende edukus on suuresti rajatud laenurahadele. Nüüd võib neil aga probleeme tekkida laenude tagasimaksmisega ning ähvardavalt kiiresti kerkiva võlakoormaga. USA naftatootjad pidid lõppenud aastal koondama kokku 100 000 töötajat. Esialgsete andmete kohaselt peaks USA naftatoodang sel aastal langema, ent kindlasti mitte piisavalt, et turgu taas tasakaalu viia.

Rahvusvahelise Energiaagentuuri andmeil peaks nafta turg olema ülepakkumises ka sel aastal. See tähendab aga seda, et hinnatõusu oodata ei ole.

Hetkel kuum