Pille Ivask • 7. jaanuar 2016
Jaga lugu:

Hiinas peatati taas kauplemine

Investoritel on raske mõista, mis poliitikat Peking ajab  Foto: epa

Hiina keskpanga lüke turge üllatada ning jüaani baaskurssi taas langetada pani nii regiooni valuutad kui ka koduse aktsiaturu langema, vahendab Reuters.

„Jüaani nõrgestamine on ületanud investorite ootusi,“ kommenteeris Jingxi Investment Managementi investeeringute juht Wang Zheng ja lisas, et taolised sammud hirmutavad investoreid, mis omakorda suurendab kapitali väljavoolu võimalust Hiinast.

Jüaan nõrgenes 0,6 protsendi võrra, 6,5928 dollarini, mis on madalaim tase alates 2011. aasta märtsist. Aktsiaturu languse tõttu peatati kauplemine vaid pool tundi pärast aktsiaturu avanemist. Hiina aktsiaturgudel kauplemine peatati seega juba teist korda selle nädala jooksul.

Analüütikute hinnangul on turgudel keeruline mõista, mis poliitikat Peking täpsemalt ajab. Ühtlasi on taolised sammud andnud alust arvata, et Hiina majanduse käekäik läheb üha kehvemaks, kuigi mitmed ökonomistid on rõhutanud, et nende ootused Hiina majandusele pole varasemalt välja öelduga muutunud ning majandus küll langeb, ent järsku kukkumist pole ette näha.

Jüaani nõrgestamine on survestanud devalveerima ühtlasi ka teiste Aasia riikide valuutasid, et suuta jätkuvalt konkureerida Hiina võimsa ekspordimasinaga. Samuti tähendab see, et USA dollarites nomineeritud toorainehinnad muutuvad Hiina tarbijate jaoks kallimaks. See võib aga tähendada nõudluse langust ning lõppkokkuvõttes survestada tooraine hindu.

Seoses jüaani nõrgestamisega langesid ka Hiina aktsiaturud. Shanghai aktsiad langesid 7 protsendi võrra, mis tähendab esmaspäevase üllatusliku aktsiaturu languse kordust. Jaapani Nikkei kukkus 1,8 protsendi jagu.

Hiina kehtestatud kauplemise peatamise mehhanism on saanud investoritelt negatiivset vastukaja. 22aastane investor Guangzhou Hu ütles Reutersile, et tema hinnangul on sellised meetmed „investoreid tapvad“ ning tekitavad paanikat.

Kehtestatud reegel on saanud juba hävitavat vastukaja. „See on hullumeelsus. Hiina võimud hakkasid taoliste regulatsioonidega pihta juulis. Nad on rikkunud kõik ootused, mis investoritel veel turu suhtes alles olid jäänud,“ põrutas Mandarin Capital Partnersi asutaja Alberto Forchielli.

Jaga lugu:
Hetkel kuum